TBMM

Kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.

Eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu tasarının çözüm sürecinin gereği olarak getirildiği düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin uygulamadan kaynaklı hukuk mevzuatının sorunlarını gidermeye yönelik bir çalışma olduğunu kaydetti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ''29. Kürt isyanı'' lafına katılamayacaklarını belirten Ergin, ''O böyle bir tespitte bulunmuş olabilir ama bizim açımızdan hiç bir geçerliliği yoktur. Sebebi şu: Terör faaliyetleri, Kürt kökenli vatandaşlarımızın katıldığı ve tasvip ettiği faaliyet değildir'' diye konuştu.

Demirtaş'ın, ''İmralı'daki görüşmelerin içeriğinin yasa ile desteklenmesi gerektiği yönündeki'' açıklamalarını da değerlendiren Ergin, şöyle konuştu:

''Birincisi, eylemsizlik ve silahlı örgüt mensuplarının Türkiye'nin dışına çıkartılması, iki Türkiye demokrasinin tahkimidir. Ama burada hem mevzuattan kaynaklı hem uygulamadan kaynaklı sorunlar vardır. AİHM sözleşmesi, onların kararları, içerik budur. Üç normalleşme süreci, yasa ile desteklenmesi gereken aşama üçüncü aşamadır. İlk iki aşama sağlıkla geçilirse, üçüncü aşamada normalleşme sürecinde, silahların gömüldüğü, silahlı unsurların kalmadığı, terör ve çatışma ortamının tamamen bittiği ortamda, normalleşmeyle beraber yurt dışına Türkiye'den çıkmış, Mahmur Kampı'nda başka bölgelerdeki vatandaşlarımızın ülkeye adapte edilmesine yönelik çalışmaları kastetmektedir. Buna ilişkin süreç elbette yasa ile desteklenmek zaruretindedir. 
Onun ötesinde silahlı terör örgütü üyelerinin, yurt dışına çıkışları ile ilgili yasal düzenleme söz konusu değildir. Buna ilişkin 'akil adamlar ya da akil insanlar, ekip olarak bir çalışma yapması süreci kolaylaştırır' kanaati vardır. Bu konuşulmuştur, onun ötesinde Meclis'te ayrı bir araştırma komisyonu, çalışma komisyonu olabilir mi? Bu değerlendirilebilir, buna ilişkin tespit yapılabilir.''

Tasarının görüşmeleri maddeleri üzerinden sürüyor.