ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da karayolları işçileriyle bir araya geldiği toplantıda, "Bugün sizlerle hem bir bayram kutlaması hem bir müjde için bir aradayız. 6 bin 417 karayolları işçisinin kadrosu hayırlı olsun" dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün düğün havasında geçmesi temennisinde bulunan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Yarın alanlara çıkacak olan, yarın Emek ve Dayanışma Günü için meydanlara çıkacak olan kardeşlerime sesleniyorum, yarını bir düğün gibi bir şölen gibi kutlayalım. Sakın ola ki marjinal grupların, bir takım provokatörlerin oyunlarına gelmeyelim. Ben bir kez daha 1977'de Taksim'de hayatını kaybeden vatandaşlarımız için taziyelerimi sunuyorum, o kara bir gündü. AK Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın işçilerimize en güzel hediyelerinden biri 1 Mayıs'ı bir tabu yıkarak tekrar işçi bayramı yapmış olmasıdır. 1 Mayıs bundan sonra 12 Eylül darbelerinin yasaklamalarından bir daha etkilenmeyecek ve ebediyete kadar emek günü, dayanışma günü olacaktır."

"1 Mayıs'ta Türkiye'nin her meydanı açıktır"

Davutoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına ilişkin İstanbul Vasip Şahin ile görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Sendikalara çağrıda bulunan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün sabah İstanbul Valimizle de konuştum. Buradan çağrıda bulunuyorum bütün sendikalarımıza, bütün sivil toplum kuruluşlarımıza Taksim'de anmak için gidecek sembolik nitelikteki gruplar karanfillerini koysun, sonra da gitsinler İstanbul'da yasal olarak gösterilen meydanlarda istedikleri kadar kalabalıkla özgürce 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlasınlar, Türkiye'nin her meydanı açıktır, herkes kutlayabilir. İnşallah yarını bir bayram, bir şölen, bir düğün havasında kutlayacağız. Yarını bir bayram havasından karanlık bir güne, aynen 1 Mayıs 1977'de olduğu gibi, karanlık bir çatışma ortamına sürüklemek isteyenlere de hep beraber fırsat vermeyeceğiz.

Taksim'e yarın bu vatandaşlarımızı anmak için gelecek olan sembolik anlamda gelecek olan herkese Taksim açıktır. Gelsinler, karanfillerini koysunlar, ihtiram hürmetlerini göstersinler. İlk fırsatta ben de gidip orada bir karanfille vatandaşlarımızı anacağım inşallah. Hem onları anacağım hem de tekrar tekrar çağrıda bulunacağım. Bu ülkede tekrar kaos çıkarmak isteyenlere fırsat vermeyelim, bütün kaybettiğimiz dostlarımızın, emekçilerin, gençlerin hatıralarını analım ama bunu yasa dışı gösterilerle bir çatışma ortamında yapmayalım."

"Asıl işi yapan taşeron işçi olarak çalıştırılmayacak"

Başbakan Davutoğlu, taşeron işçi sorununa çözüm bulma konusunda çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Taşeron işçilerin yaptıkları işlere göre sınıflandırılacağını vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık asıl iş yapan hiç kimse taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak. Net bir ayrım getiriyoruz. Asıl iş yapanlar, yardımcı iş yapanlar, bunları tanımlayacağız. Bakanlar Kurulu'na bu yetki verildi ve o günden bu güne bütün kurumlarımızla, bütün bakanlıklarımızla tek tek tasnif ediyoruz, belirliyoruz. Asıl iş yapılan alanlarda, kesinlikle taşeron işçi uygulamasına son vereceğiz. Yardımcı iş hizmet alımı olan alanları da tek tek tanımlayıp, sınırlayacağız."