CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, seçim ittifaklarıyla ilgili sorularını yanıtladı. 

Demokrasilerde seçim sisteminin, millet iradesini parlamentoya en doğru oranda yansıtmasının gerekliliğini vurgulayan Özel, AK Parti ve MHP'nin, seçim ittifaklarına olanak sağlayan ortak kanun teklifinin bu yaklaşımdan uzak olduğunu savundu.

Özel, teklifteki düzenlemelerin seçim günü ve oy sayımıyla ilgili birtakım şaibelere ön açacak nitelikte olduğunu ileri sürdü.

"Dünyanın herhangi bir yerinde, normal bir demokraside, iktidar muhalefete, 'Ben bu kurallarla, böyle bir seçim yapacağım' dese, al kendin yap derler." ifadesini kullanan Özel, CHP olarak teklifin TBMM'deki her aşamasında taleplerini, önerilerini ve katkıları ortaya koyacaklarını, yanlışlardan dönülmesine çaba sarf edeceklerini dile getirdi.

"Oyunu onların istediği gibi oynamak zorunda değiliz"

AK Parti ve MHP'nin bir ittifakın ortakları olduğunu, ancak CHP'nin oyunu onların istediği biçimde oynamak zorunluluğu bulunmadığını belirten Özel, şöyle konuştu:

"Onların gönlünden, 'Bizim ittifakımızla, onların ittifakı yarışsın' diye geçiyor ama onlar ittifakı AKP-MHP diye yaptı, biz halkla, milletle yapmayı düşünüyoruz. 16 Nisan'da başarılı olan, sarayın AKP-MHP ittifakına karşı, demokrasiye, Cumhuriyet'e sahip çıkanların kendi gönül ittifakıydı. Birbirine farklı yönleriyle ayrı durdukları ama ortak katların en küçüğü olan demokrasi talebinde birleştikleri bir ittifak vardı zaten. AKP ile MHP'nin kendi ittifaklarından çok CHP'nin ittifak kurmasıyla ilgilenmelerinin sebebi; bu ortak katların en küçüğünde birleşebilen ve birbirinin farklılıklarıyla ilgilenmeyen muhalefetin yine benzer bir şeyi başarma ihtimalinden korkuyorlar."

"Siyasi yankesicilik"

"Ortada, ittifakın formülünü, ittifak kurmayanlara karşı avantaj sağlayacak şekilde formüle edip bir siyasi yankesicilik anlayışı görüyoruz ama kendi kazdıkları kuyuya düşerler." diyen Özel, CHP'nin, teklifin nasıl kanunlaşacağını gördükten sonra, zamanı geldiğinde tüm kararlarını partisinin yetkili organlarında demokratik yollardan alacağını belirtti.

Birbirleri ile farklı düşünen siyasi partilerin sadece seçimden dolayı bir çerçevenin içine sıkıştırılıp, bu partilerin farklılıkları üzerinden siyaset örme mühendisliğinin AK Parti ve MHP'nin planı olduğunu ileri süren Özel, şunları söyledi:

"Biz gökkuşağı gibi bütün renklerin ayrı ama gerektiğinde yan yana durup en güzel görüntüyü oluşturabileceğini 16 Nisan'da gördük. Beyefendilerin durumuyla bizlerin durumumuz farklı. Onlar eskiden çift yumurta ikizleriydi, şimdi tek yumurta ikizine döndüler. Karşılarında bir benzer reaksiyon görmek onları rahatlatır. Birbirlerine geçmişte en ağır eleştirileri yapmış partilerin bugün sadece koltuk için kol kola girmiş olmasındaki çelişkiyi bizim tarafta beklemesinler. Biz kiminle ne şekilde aynı düşündüğümüzü görüp, kiminle ne şekilde farklı düşündüğümüzü tartabilecek, seçmenimize de bunu açıkça izah edebilecek özgüvende, birikimde bir partiyiz. Ama karşı taraf 'Biz ittifak yapıyorsak onlar da yapsın, ittifaklar yarışsın, bizim yaptığımız bu tuhaf koltuk ittifakı da meşruiyet kazansın' istiyor. Belki evdeki hesabın Meclise ve sandığa uymayacağı bir süreci AKP ve MHP yaşayabilir."