TBMM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin dış politikasını eleştirdi. Dış politikanın temel özelliğinin, iç politikaya alet edilmemesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Dış politikada, bir satranç oyuncusunun ustalığı ile hareket edersiniz. Her söylediğinizi önceden tartarsınız. Yankıları ne olur, size karşı tepkileri ne olur, bunu değerlendirirsiniz, sonra konuşursunuz. Hamaset edebiyatı dış politikada olmaz" dedi.

İsrail'il'in Gazze'ye saldırılarına değinen Kılıçdaroğlu, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun yaptığı son açıklamaya göre, 100'ü aşkın çocuğun, 500'den fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgede ivedilikle bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Peki Türkiye bu konuda bir şeyler yapıyor mu? İktidar sadece konuşuyor. O kadar çok konuşuyor ki neredeyse herkes suçlu bir tek iktidar haklı. Kardeşim, madem konuşuyorsun, eyvallah konuş; peki ne yapıyorsun? Bir cümle istiyorum ben. İsrail ile ilgili ine yaptın sen? Madem Gazze'yi eleştiriyorsunuz, ne yaptın sen? 'Efendim üç günlük yas ilan ettik...' Güzel... Şu soruyu sormaktan kendimi alamıyorum: Orada Türkmenler vardı, öldürüldü. Hiç aklına yas ilan etmek geldi mi gelmedi.

Zaten yastayız, zaten üzülüyoruz. Çocuklar öldürülür de orantısız güç kullanılır da üzülmez miyiz? Üzülürüz. Türkiye bunun neresinde? Türkiye'nin Ortadoğu'da bir ağırlığı var mı?

BM Genel Sekreteri gelecek Ortadoğu'ya. Pek çok ülkeyi gezecek, taraflarla konuşacak. Türkiye hesapta yok. Niye yok? Çünkü Türkiye'nin bölgede ağırlığı kalmadı. Suriye'de mi Irak'ta mı İran'da mı? Bir Katar'da bir Suudi Arabistan'da... Başka bir yerde Türkiye'nin sözü dinlenmiyor. Cumhuriyet tarihi boyunca dış politikada edindiğimiz bütün itibarı sıfırladınız. 

Fikri sorulmayan bir ülke var, Türkiye. Dikkate alınmayan bir ülke var, Türkiye. Ortadoğu'da, dünyada yalnızlaşan bir Türkiye var. Ben bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. Böyle bir Türkiye'yi arzu ediyorsanız, adresiniz belli, gidin AKP'ye oy verin. 'Hayır Türkiye dünyada yalnızlaşmamalı, bölgesinde güçlü olmalı, sözü dinlenmeli' diyorsanız, Türkiye'nin bu hükümetten kurtulması gerekiyor. Ortadoğu bataklığından Türkiye'nin kurtulması gerekiyor."

"İhsanoğlu önemli bir fırsat"

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, Ortadoğu'daki sorunun çözümü açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İhsanoğlu'nun, Ortadoğu'da, İslam dünyasında ve Batı'da ağırlığının olduğunu, sözünün dinlendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Önemli bir fırsatı yakalamış durumdayız. Türkiye eğer Ortadoğu bataklığından çıkmak istiyorsa, yeniden sözü dinlenen bir ülke konumuna gelmek istiyorsa, saygın bir ülke olmak istiyorsa, tercihini Ekmeleddin Bey'den yana yapmak durumundadır. Eğer bu tercihi yapabilirsek Ortadoğu'daki rolümüz, saygın bir rol olacak. Herkese büyük görevler düşüyor. Şikayetçiysen, sorunun çözülmesini istiyorsan, ağırlığı olan birisi olsun istiyorsan, dünyada itibarı olan birisi olsun istiyorsan, 57 ülke üzerinde ağırlığı olan birisini istiyorsan tercihimiz açık, yönümüz belli, Ekmeleddin İhsanoğlu Bey'den yana oyumuzu kullanmak zorundayız."