Bükreş - TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Stefan Zgonea ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Romen gazetecilerin Gezi Parkı eylemlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin çok uzun zaman önce tercihini demokrasi ve Cumhuriyet'ten yana yaptığını belirten Çiçek, 50 yıldır da AB'ye tam üyelik yönünde çaba harcandığını ifade etti. 

Türkiye'de yaşanan son gelişmelere demokrasi ve meşruiyet açısından bakmak gerektiğini dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

"Türkiye'de bir kısım insanların bazı politikalarla ilgili protesto eyleminde bulunması en tabii anayasal haklarıdır. Bu hakkın kullanılmasına kimse itiraz edemez. Ancak demokrasilerde şiddete yer yoktur, şiddet yoluyla hak talep etmek demokrasinin özüyle bağdaşmaz. Hukuk çerçevesinde ve meşruiyet içinde yapılan her türlü protestoya, gösteriye 'evet' ama hak talep etmek için cebir ve şiddeti yöntem haline getirmeye 'hayır' diyoruz. Hak telep etmede cebir ve şiddetin yöntem haline getirilmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırıdır. Ne istiyorsak hukukun dışına çıkmadan yapmamız gerekir."