ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda (YTB), Almanya'da 12 yaşındayken ailesinden alınarak Hristiyan bir aileye verilen Elif Yaman ve annesi Ayşe Yaman'ı kabul etti.

Kabul sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Bozdağ, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasayla ilgili açıklamalarını ve muhalefetin eleştirilerini hatırlatması üzerine, ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başarılı olması bizim arzumuzdur'' ifadelerini kullandı.

Bozdağ, 2007 seçim beyannamesinde partilerinin kamuoyuna yeni anayasa konusunda taahhüdü bulunduğunu hatırlatarak, bu doğrultuda seçim sonrasında Prof. Dr. Ergun Özbudun'un başkanlığında bilim kurulu oluşturduklarını ve bir taslak hazırlandığını bildirdi.

Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın 2008 yılında uzlaşma komisyonu kurmak istediğini ve parti olarak oraya üye verdiklerini ancak CHP'nin üye vermediğini belirten Bozdağ, ''Komisyon teşekkül etmemişti. Bu konuda bizim samimiyetimizi kimsenin sorgulaması mümkün değildir. Yeni anayasa konusunda milletimiz AK Parti'nin samimiyetini gayet yakından bilmektedir. Biliyorsunuz Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduktan sonra kendi çalışmalarını belirleyen bir usul ortaya koydu ve burada da bazı kararlar aldı. Bu kararlardan bir tanesi de 1 yıl içerisinde yeni anayasanın hazırlanmasıydı. Bu bir yıllık süre de 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla doldu'' diye konuştu.

Partilerinin Başbakan Erdoğan'ın da ek süre verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiğini anlatan Bozdağ, ''Biz bu süreci yayıp 2014'e doğru gittiğimiz zaman bu demektir ki bu yeni anayasayı biz istemiyoruz anlamı da çıkar. Yeni anayasayı istiyorsak bunu makul bir süre içerisinde bitirmemiz lazım'' dedi.

''Her partinin bir yol haritası olması lazım''

Türkiye'nin gerçeklerine ve siyasal takvimine herkesin riayet etmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, herkesin samimi gayretini ortaya koyarak yeni anayasa yazım sürecini el birliğiyle bu süre içinde tamamlamasını istediklerini bildirdi.

Bozdağ, şunları kaydetti:
''Eğer komisyon tamamlamazsa veya bu süreci başarıyla neticelendirmezse o zaman her partinin de bir yol haritası olması lazım. Sadece AK Parti'nin değil, Cumhuriyet Halk Partisi ne yapacak, MHP ne yapacak, BDP ne yapacak onların da kendilerine göre eğer bu süreç başarısız olursa ne yapacak bunu düşünmesi lazım''