Cumhurbaşkanı Gül, bireylerin özgürlüklerinin teminat altında olmadığı bir hukuk düzeninde adaletten söz edilemeyeceğini belirterek, önemli olanın adaletin gercekten tecellisi olduğunu söyledi.

Kayseri Adalet Sarayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve diğer ilgililerin katıldığı törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açılışta yaptığı konuşmada, yargı erkinin en temel müessesesi mahkemelerin iyi fiziki imkanlara kavuşturulmasının önem taşıdığını ancak mülkün temeli olarak görülen adaletin kendiliğinden ortaya çıkan bir değer de olmadığını belirtti. Gül, şöyle devam etti:

"Adalet, fedakarlık ister, saygı ister, emek ister, çok büyük bir özen ve dikkat ister. Adalet insanlığın ezelden beri yiyecek gibi, barınma gibi ihtiyaç duyduğu bir kavramdır. Adaletin olmadığı bir ahvalde fertlerin kendilerini özgür ve mutlu hissetmeleri de mümkün değildir. Bu nedenle hukukun da siyasetin de ekonominin de uluslararası ilişkilerin de ulaşmak istediği nihai nokta adalettir aslında. Dolayısıyla adalet rasyonel olduğu kadar tabii bir ihtiyaç ve devletler için demokratik bir de mesuliyettir. Toplum hayatı için böylesine temel ve vazgeçilmez bir ihtiyaç olan adaletin bütün fonksiyonlarıyla tecelli etmesi şüphesiz ki çok önemlidir. Bireylerin hak ve özgürlüklerinin teminat altında olmadığı bir hukuk düzeninde adaletten söz edilemez. Esasen hukukun erdemi ancak adaletin tecellisine imkan veriyorsa ortaya çıkabilir. Yoksa kanun, hukukun en baskıcı rejimlerinde bile vardır. Öyle cumhuriyetler vardır ki öyle kanun devletleri vardır ki bireysel temel hak ve özgülükler hiçbir zaman vatandaşları tarafından özgürce kullanılamaz. Dolayısıyla önemli olan adaletin gerçekten tecellisidir."

Gül, konuşmasını yeni adalet sarayının bir kez daha yargı camiasına, Kayserili hemşehrilerine ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek bitirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Adalet Bakanı Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TBB Başkanı Feyzioğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün ve diğer ilgililer, sahnede sembolik olarak tutulan kurdeleyi keserek açılış yaptı.

80 milyon nitelikliyse eğer çok büyük güçtür

Gül, Melikşah Üniversitesinin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Salonu'nda yapılan 2013-2014 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada da yaklaşık 5 yıl önce açılışını yaptığı üniversitenin bugün bu kadar büyümüş, gelişmiş, kendini ispatlamış ve önemli hamleler yapmış olmasından büyük bir gurur duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelere çok büyük önem verdiğini herkesin bildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü, Türkiye'nin gelişmesinin, kalkınmasının çok daha ileriye gitmesinin esas lokomotifi insan gücüdür. İnsan gücü sadece nüfusun büyüklüğüyle ifade edilmez. Bugün 80 milyona yaklaşan bir nüfusumuz var, muhakkak ki bu güçtür ama 80 milyon nitelikliyse eğer çok büyük güçtür. Bir nüfusun nitelikli hale gelmesinin yolu da eğitimden geçmektedir. Bu ilkokul öncesinden başlar, üniversite sonrasına kadar devam eder ama şunu biliyoruz ki esas şekillenme üniversitelerde olmakta ve meslekler ayrıldığı için herkes hayata hangi yönde katkı yapacağını buralarda karar vermektedir. O açıdan üniversite eğitimlerini çok önemli olduğuna inanıyorum."

Törenin ardından, Saffet Arslan Kongre ve Kültür Merkezi, Şahnur-Hacı Boydak Yabancı Diller Yüksekokulu, Hayriye-Hacı Ali Sözduyar Erkek Öğrenci Yurdu, Fatma-Nurullah Haskahveci Erkek Öğrenci Yurdu, Hacı Mustafa Özkan Spor Salonunun toplu açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve hayırseverler tarafından kurdele kesilerek yapıldı.