ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sevgiden yana, barıştan yana, hoşgörüden yana, kamplaşmaya karşı, herkesi kucaklayan, geçmişi temiz, toplumun rahatlıkla 'bu benim cumhurbaşkanım olabilir' dediği bir aday elbette olmalı. Bütün özlemimiz de bunun üzerine inşa ediliyor" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'u ziyaret etti. 

Basına kapalı görüşme sonrası ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu,  Türkiye Kamu-Sen'in yeni binasının hayırlı olması temennisinde bulundu. 

Koncuk'un cumhurbaşkanlığı ile ilgili söylediği herşeyin altına imzasını atacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sevgiden yana, barıştan yana, hoşgörüden yana, kamplaşmaya karşı, herkesi kucaklayan, geçmişi temiz, toplumun rahatlıkla 'bu benim cumhurbaşkanım olabilir' dediği bir aday elbette olmalı. Bütün özlemimiz de bunun üzerine inşa ediliyor" ifadesini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Başkanla yaptığımız görüşmede, elbette ki size ifade ettiği görüşleri bize de aktardılar. Türkiye Kamu-Sen çok önemli bir memur sendikamız, onların görüşlerini almak bizim için çok önemliydi, cumhurbaşkanı adayını belirlerken bu çerçevede yola çıkmak, görüşlerini almak bizim için önemliydi kendilerine teşekkür ediyorum. Soma faciasına değindiler, şu ana kadar hiçbir siyasal sorumlu ortaya çıkmış değil Soma faciası dolayısıyla. 301 insanımız hayatını kaybetti, bir tek siyasi sorumlu ortada yok. Hiçbir vatandaşımızın bunu unutmasını istemiyorum. Geride yetimler var, eşler var, 'Size yardım yapacağız', yapacağınız yardımın hiçbirisi onların babasını geri getirmez, birisinin kalkıp cesaretle siyasi sorumluluğu alması gerek. Türkiye artık bu çıtayı aşmak zorundadır. '301 kişi öldü ne yapalım, onlara ev vereceğiz, bu işi de çözmüş olacağız.' İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir, olmamalıdır. Her yurttaşın bunu düşünmesi gerekiyor. Bir siyasal sorumlu bekliyoruz ve şu ana kadar da gelmedi. Daha da önemlisi kendi vatandaşını tokatlayan bir başbakanın olduğu bir ülkede huzur olmaz. Başbakanın çıkıp o vatandaştan, Somalılardan ve bütün Türkiye'den özür dilemesi gerekiyor. Kendi vatandaşını tokatlayan başbakan olur mu? En acılı gününde. Bunları kabul etmek mümkün değil."

Cumhurbaşkanlığı sürecinin çok önemli olduğunu ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerini devam ettireceğini de bildiren Kılıçdaroğlu, "Sonra elbette ki kendi kararımızı alacağımız görüşler ışığında vermeye çalışacağız. Olabildiğince herkesin görüşlerine uygun, sağlıklı, tutarlı bir politika izlemek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Gezi Parkı odaklı olayların 1. yılı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı odaklı olayların yarın 1. yılı olduğu hatırlatılarak, "Hem vatandaşlara hem polise hem de hükümete yarın için bir çağrınız olacak mı?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Biz kendi ülkemizde, kendi insanımıza karşı yüzünü gizleyip, elinde tüfeklerle ya da başka öldürücü aletlerle gezen insanları istemiyoruz. Biz ülkemizde huzur istiyoruz, bu provokasyonlara karşı her yurttaşımızın dikkatli olmasını isterim. Hükümet yapıyor bu provokasyonları. Bu konuda hiç kimse hükümetin provakasyonlarına, oyunlarına gelmemeli. Herkesin dikkatli olması lazım. Hükümete çağrım da şu; gencecik çocuklarımızı tomayla, biber gazıyla, polis copuyla dövmeyin. Yazık günahtır. Bu çocukların tamamı bizim çocuklarımız. Ayrım yapmayalım. Eğer onlar bir yerde gösteri yapacaklarsa bırakın yapsınlar. Ne yapacaklar gösteride? Ellerinde kitap, ellerinde karanfil başka bir şey yok zaten bunların elinde. Anayasa'da özel hüküm var, 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri izin almadan yapılabilir' diye bir anayasal hüküm. Gösterisini yapsın ne olacak? Polise karanfil verecek, versin karanfilini. Bu suç değil ki. Bir yere 5 kişi, 10 kişi, 500 kişi gelecek, gelsinler bir araya bu suç değil ki. Şiddete başvururlarsa o ayrı şiddeti istemeyiz, kabul etmeyiz. Demokratik ülkelerde nasıl gösteriler yapılıyorsa onlar da kendi gösterilerini yaparlar. Yani Gezi eylemleri nedeniyle bir araya gelecekse gelsinler, ne olacak. Kıyamet kopmaz ki bu ülkede."

"Kafanızda bir isim ve tarih netleşmeye başladı mı?" sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Daha bitmedi bittikten sonra hem isim hem tarih konusunda sizin bütün meraklarınızı gidereceğiz" yanıtını verdi.  

İstanbul-Ankara uçağının rötar yapması

Dün İstanbul dönüşü sırasında THY seferindeki aksamaya ilişkin bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, "Özel bir değerlendirmem yok. Ama THY gibi bir markanın bu konuma düşmesini içime sindiremedim, doğrusunu söylemek gerekirse" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunu da ziyaret etti. Basına kapalı görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ve Başkan İsmail Tutoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Kılıçdaroğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür eden Tutoğlu, konfederasyonlarının cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili görüşlerini aktardıklarını söyledi.

Tutoğlu, "Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde, bizler emekten yana bir cumhurbaşkanı talep ettiğimizi, Atatürk ilkelerine, Cumhuriyet'in temel değerlerine, saygı duyan bir cumhurbaşkanı istediğimizi, özelleştirmelere karşı bir cumhurbaşkanı istediğimizi daha kısa bir deyimle, 'anamızı da alıp gidebileceğimiz bir cumhurbaşkanı' olmasını talep ettik. Toplumu ötekileştiren bir cumhurbaşkanı istemediğimizi, cumhuriyetin temel değerleriyle kavgalı olan, toplumun tüm kesimleriyle kavgalı olan bir cumhurbaşkanı istemediğimizi belirttik" ifadelerini kullandı. 

"Bence can alıcı cümle o"

Kılıçdaroğlu da son derece verimli ve güzel bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Başkan'ın da söylediği gibi, bence can alıcı cümle o, her yurttaşın annesini de alıp ziyaret edebileceği bir cumhurbaşkanı istediler. Bence çok güzel bir öneri, çok güzel bir dilek. Biz de bu dileği yerine getirmeye özen göstereceğiz" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu ile selfie 

Kılıçdaroğlu, açıklamaların ardından caddeki vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu, yanına gelen iki kadının selfie talebini de geri çevirmedi. 

Bu arada Günhan Soydan isimli bir kişi Kılıçdaroğlu'na 2008'de beraber çektirdikleri fotoğrafı hediye etti. Soydan, Kılıçdaroğlu ile Akyurt'ta komşu olduklarını, Kılıçdaroğlu'nun hafta sonu buradaki evine gelerek bahçe işleriyle uğraştığını anlattı. 

Kılıçdaroğlu ise Genel Başkanlığı öncesi bahçe işlerine vakit ayırabildiğini ancak artık gidemediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Emekliler Derneği'ni ziyaret etti

Kılıçdaroğlu, Türkiye Emekliler Derneği'ni ziyaret ederek, Genel Başkan Kazım Ergün ve yöneticilerle görüştü.

Kılıçdaroğlu, "Gerçekten cumhurbaşkanının tarafsızlığı, bütün toplumu kucaklaması çok çok önemli" dedi.

Türkiye Emekliler Derneği'nin, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu ve 620 bin üyesi bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Emeklilerin sorunlarıyla, herzaman her ortamda yakından ilgilenmeye çaba gösterdim, çünkü dediğim gibi geçmişten gelen birlikteliğimiz var. Emeklilerin ilk kez bir sosyal güvenlik kurumunda, yönetiminde görev almalarını sağlayan düzenlemeleri başlatan biriyim bundan da ayrıca mutluluk duyuyorum" dedi.