Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın İran ziyaretlerini çok önemli ve doğru atılmış adım olarak gördüklerini söyledi.

Destici, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Hakkari'deki terör saldırısında şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifa diledi.

Terör örgütü PKK'nın tüm unsurlarına karşı ciddi, kararlı bir mücadele verildiğini ve bu mücadeleyi sonuna kadar desteklediklerini dile getiren Destici, "PKK terör örgütünün siyasi uzantılarına karşı operasyonlar yapıldı. Bunlar yeterli değil. Nerede, devletin hangi kurumunda, hangi sivil toplum örgütü içerisinde, hangi teşekkül içerisinde bunlarla irtibatlı olan varsa ihraç edilmeliler ve hukuka teslim edilmeliler." diye konuştu.

Destici, PKK ile iş birliği yaparak sermaye edinen, onlara her türlü finansal desteği sağlayan iş adamlarına karşı da operasyon yapılması, PKK'nın mali ayağının yok edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Kuzey Irak'a, Fırat Kalkanı benzeri bir harekat yapılmalı"

Destici, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ndeki gayrimeşru referandumun asla kabul edilemeyeceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail'in gölgesinde ve onun desteğiyle kendi coğrafyasına ihanet peşinde koşan, İsrail iş birlikçisi Barzani'nin ıslah olmasını, kendisine gelmesini beklemek zaman kaybından başka bir şey değildir. Ülkemizin beşte birini çizdiği sözde haritasının içinde gösteren, Türkiye'nin itirazlarına rağmen Türkiye'yi kale almadan referandum yapan, Türkmen bölgelerini işgale yeltenen Barzani, her büyük devletin yapacağı gibi şiddetle cezalandırılmalı ve ciddi yaptırımlar gecikmeden devreye sokulmalıdır."

Irak'ta Türkmen vilayetlerinin oluşturulması konusunda Irak Merkezi Hükümeti ile görüşme yapılması çağrısında bulunan Destici, Kuzey Irak'a, Fırat Kalkanı Harekatı benzeri bir "Dicle kalkanı harekatı"nın yapılması gerektiğini söyledi.

Bölgenin en acı gelişmelerinin Suriye ve Irak'ta yaşandığına dikkati çeken Destici, "Eğer Suriye'ye huzur gelecekse, ülkemizde bulunan ve muhacir hayatı yaşayan dört milyon Suriyeli kardeşimiz topraklarına sağ salim döneceklerse, Suriye'de demokratik bir siyasal düzen kurulacaksa, Suriye'nin toprak bütünlüğü muhafaza edilecekse, Suriye'nin kuzeyinden PYD, YPG, PKK temizlenecekse Esad ile de görüşülmelidir." diye konuştu. 

Esed'in bu süreçte büyük dersler aldığı kanaatinde olduklarını aktaran Destici, "Onun için Esad ile gerçeklerin konuşulmasının zamanının geldiğini ve bölgedeki gelişmeler açısından da görüşülebileceğinin hem ülkemiz hem Suriye hem de bölgemiz menfaatine olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi.

"Şartlar değişmiştir"

Bir basın mensubunun, savunma giderleri için gerekli kaynağın bedelli askerlik uygulamasıyla sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Destici, ilkesel olarak bedelli askerlik uygulamasına karşı olduklarını söyledi.

Destici, "Uygulama yeniden getirilirse bu hususta elde edilecek gelirin bir kısmı SMA hastalarına ayrılsın, bir kısmının da savunma sanayi için kullanılması çok doğrudur." ifadesini kullandı.

"Suriye'de masum çocukların, kadınların, sivillerin katiliyle Türkiye'nin nasıl bir masada oturabileceği" sorusu üzerine de Destici, onca yıldır yaşananlara rağmen hala Suriye Devlet Başkanlığında Esed'in oturduğuna işaret etti.

Artık burada oynanan oyunun açığa çıktığını söyleyen Destici, "Bugün Suriye'de yaşananların beş sene sonra Türkiye'de yaşanmayacağının bir garantisi yok. Onun için bizim hattımızı oralarda çizmemiz gerekiyor. Şartlar değişmiştir. Beş sene öncesinin şartları artık yok. 'O yanlış yaptı', 'Diğeri bunu yaptı' şeklinde konuşmanın bir anlamı yok. Netice biz bugün hangi şartlardayız ona bakmalıyız, bu şartlara göre yeniden komşularımızla yeni bir dış politika süreci belirlemek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Destici, toplantının sonunda, kongrelerin ardından yönetime yeni gelen BBP Ankara İl Yönetim Kurulu üyeleri ile basın mensuplarına aşure dağıttı.