TBMM - Meclis'te gazetecilerin, CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanma çağrısına ilişkin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, muhalefet partileri "geliyorum" derse partisinin de bu toplantıda hazır bulanacağını ifade etti.

Elitaş, eski bakanlarla ilgili fezlekelerdeki ek dosyaların Genel Kurul'da okunup okumayacağına ilişkin tartışmaları da değerlendirdi.

Savcılığın, bugüne kadar yaptığı uygulamaların dışında bir uygulama ortaya koyduğunu savunan Elitaş, "Bugüne kadar gizlilik soruşturması olan hiçbir konuyla ilgili soruşturma komisyonu kurulması ortamı ortaya çıkmamıştır. Savcılık, sadece bu konunun üst yazısını ya da kısa raporunu gönderdikten sonra Meclis Soruşturma Komisyonu kurulduğu andan itibaren, bu komisyonun, ilgili kurum ve kuruluşlardan konuyla ilgili elinde bilgi olan kim varsa onlara müracaat ederek ulaşma imkanı mevcut" görüşünü ifade ederek şunları kaydetti:

"TBMM'in görevi siyasi bir görevdir. Ama İçtüzük'te düzenlenmiş soruşturma komisyonu ile ilgili görevlere baktığımızda adli görevi yerine getiriyor. Hukukçuların da büyük çoğunluğunun görüşü, komisyon kurulduktan sonra ancak ilgililerden bilgileri isteyebilir.

Bu dosyalar burada ne geziyor? Adalet Bakanı ile ilgili İzmir Cumhuriyet Savcısı'nın gönderdiği hiç alakasız dosyalarla ortaya çıkan süreç başladı. Savcılık, yetkilerini de aşarak, o günkü ortam çerçevesinde farklı bir görüş ve ideolojik davranış şeklinde dosyaların tamamını göndermeyi tercih etmiş. Arkasından o dosyalardan bir kısmını ayırmış. Yani, savcılık fezleke gönderebilirdi ama dosyaları göndermemesi gerekirdi. Meclis Başkanlığı'nın yapması gereken, fezlekeyi tutup, dosyaları geldiği yere iade etmesidir. Bu süreçte savcılık, gereksiz evrakları, TBMM'nin soruşturma komisyonunun isteyebileceği evrakları kendiliğinden göndermiştir."

"Şu anda dosyalar zaten Sayın Kılıçdaroğlu'nun elinde"

Mustafa Elitaş, Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin muhalefetten talep gelmesi halinde AK Parti'nin bu talebe destek verip vermeyeceğine ilişkin soruya ise "Komisyonla ilgili görüşler ortaya çıksın. Soruşturma önergesini görmeden bir şey söylememiz mümkün değil. Muhalefetin ne iddia ettiğini bilmemiz lazım. İftira da olabilir. Muhalefet herhalde iddiaları mesnetsiz bulduğundan dolayı bugüne kadar komisyon kurulması yönünde bir adım atmadı" dedi.

Elitaş, "muhalefet fezlekeleri bekliyordu" denilmesi üzerine şu yanıtı verdi:

"Muhalefet eğer bunu istiyorsa Kılıçdaroğlu meydanlarda açıklıyor. Bir milletvekili de kürsüden söyledi. 'Siz o dosyaları istiyorsanız bizde var' dedi. 'Hatta daha fazlası var' dedi. Eğer o muhalefet milletvekilleri istiyorlarsa, gitsinler Sayın Kılıçdaroğlu'ndan istesinler dosyayı. O dosyaya göre, soruşturma komisyonu istiyorlarsa soruşturma komisyonu, araştırma komisyonu istiyorlarsa araştırma komisyonu yaparlar.

Şu anda dosyalar zaten Sayın Kılıçdaroğlu'nun elinde. Niye ondan istemiyorlar? Sayın Kılıçdaroğlu'nun elinde tapeler de mevcut montaj kayıtları da mevcut. Hatta montaj yapılan kayıtları Kılıçdaroğlu'na önceden anlatıyorlar, Kılıçdaroğlu meydanda söylüyor. Yani şu anda Sayın Kılıçdaroğlu, Anamuhalefet Partisi'nin Genel Başkanı değil, paralel yapının taşeronu olarak görev yapıyor. Savcıda olmayan dosyalar muhalefetin elindeyse bu adil bir yargılama, masumiyet karinesi değil, sadece insanları yıpratma, itibarsızlaştırma hareketi olarak düşünülür."

Elitaş, siyasetin, 30 Mart'ta yapılacak seçimlere kadar Türkiye'nin geleceği ile ilgili bir proje üretemediği için birileri tarafından hazırlanmış, doğru ya da yanlışlığı henüz tespit edilmemiş, sorgulama aşaması devam ederken bundan malzeme üretmeye çalıştığını belirtti.

Mustafa Elitaş, herkesin dinlendiği, endişe içinde olduğu, dinleyenlerin dahi dinlendiği bir durumun söz konusu olduğunu kaydederek, "Bu dinlemeleri kim yayınlıyor, kim savunuyorsa, dinleyenler de onlar demektir" dedi.