ANKARA

AK Parti Ankara 2. Bölge 10'uncu sıra milletvekili adayı gazeteci Nuri Elibol, yoksullukla geçen çocukluğunun ardından askeri liseyi bitirerek 19 yıl Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) hizmet etti, emekliliğinin ardından gazeteciliğe başladı. Elibol, milletvekili seçilse de gazetecilikten tam anlamıyla kopmayı düşünmüyor.

Eğitim azmiyle örnek bir yaşam öyküsü bulunan Elibol, 1960'ta Tokat'ın Zile ilçesinde yedi çocuklu bir ailede dünyaya geldi. Elibol'un babası ilçedeki bir orman köyünde çiftçilikle uğraşıyordu.

Doğduğu köyde ilkokul olmadığı için ailesinin tarlada çalışmasını istediği Elibol, çok sevdiği dedesini ikna ederek en yakın köydeki ilkokula başladı. Köyüne 8 kilometre uzaklıktaki okula gitmek için her sabah erken saatlerde uyanmak zorunda kalan Elibol, okul paydos ettikten sonra eve dönmek için aynı yolu katediyordu. 

Elibol, zorlu geçen kış aylarında bazen okulunun bulunduğu köydeki yakınlarında veya öğretmeninin tek odalı evinde kalarak ilkokulu bitirdi ve köyünün ilkokul mezunu ilk öğrencisi oldu.

Ortaokul son sınıfta girdiği sınavlarda İzmir Fen Lisesi ile Kuleli Askeri Lisesini kazanan Elibol, yatılı olması nedeniyle ve maddi durumu iyi olmayan ailesinin daha güvenli görmesi üzerine Kuleli Askeri Lisesini tercih ederek askeriyeye ilk adımını attı. Elibol, askeri lisenin yatılı olması dolayısıyla ailesine maddi yük getirmedi.

Ordudan basın dünyasına

Liseden sonra üniversite sınavında yüksek puan almasına rağmen yine maddi nedenlerden dolayı Harbiye'yi tercih eden Elibol, aldığı eğitimin ardından 1981'de genç bir teğmen olarak TSK'da göreve başladı. Elibol, 19 yıl orduda çalıştıktan sonra 2000'de kendi isteğiyle kıdemli binbaşı rütbesiyle emekli oldu. Elibol, askerliği süresince Özel Harp Dairesi başta olmak üzere Irak'ın kuzeyi, Gürcistan, Azerbaycan başta olmak üzere dış görevlerde de bulundu.

Emeklilikten sonra, "aklında olmamasına" rağmen basın sektöründen teklif alması üzerine medyaya ilk adımını atan Elibol, basında ilk görevinin yöneticilik pozisyonunda olduğunu anlattı. Yabancı olduğu bir sektörde muhabirlerden ve çalışanlarından haber yazmayı, sektörün inceliklerini öğrenen Elibol, 14 yıldır hem televizyon programı hem de köşe yazarlığı yapıyor.

Milletvekili seçilse de köşe yazarlığına devam

Elibol, zaman zaman teklif almasına rağmen siyaseti hiç düşünmediğini ancak bu dönem bir siyasetçi olarak memleketine hizmet etmek istediğini söyledi. Gazetecilikten de kopmayacak olan Elibol, milletvekili seçilse de köşe yazarlığına devam edecek.

7 Haziran seçimlerini 2002'den daha kritik gördüğünü, Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu dile getiren Elibol, Türkiye'nin parlamenter sistemle artık yönetilemeyecek hale geldiğini kaydetti. Seçimlerden sonra oluşacak yeni parlamentonun paralel yapıyla mücadelenin devamı, başkanlık sistemine geçilmesi, yeni sivil ve demokratik bir anayasa yapılması gibi önemli görevlerinin olduğunu belirten Elibol, bunun Türkiye'nin ulusal çıkarları açısından da gerekli olduğunu anlattı.