ANKARA 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Kılıçdaroğlu, toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, MYK'da da ele alınan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığına ilişkin sözlerini değerlendirdi. 

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Şimdi geldiğimiz noktaya bakın, Sayın Başbakan kuvvetler ayrılığı ilkesinden şikayet ediyor. Yani demokrasiden şikayet ediyor. 'Ben iş yapacağım demokrasi önümde engel'. Bunu söyleyen bir başbakan o ülkede başbakanlık yapamaz. O başbakanın ömrü demokratik açıdan dolmuş demektir. O başbakan halkın önüne çıkıp demokrasi ve özgürlükten söz edemez.''

Her rejimde iktidarların olduğunu, ancak sadece demokrasilerde iktidarın yanında muhalefetin bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''Bizim adımız belli, anamuhalefet partisi. Devletin protokolünde de anamuhalefet partisi olarak yazar. Siyasal Partiler Yasası'nda yazar. Bütün demokrasilerde muhalefet partileri vardır. Gelin şu noktaya, Başbakan demokrasiden şikayet ediyor, güçler ayrılığı ilkesinden şikayet ediyor, o yetmiyor bir de muhalefetten şikayet ediyor. 'Ben yasa çıkaracağım niye itiraz ediyorsun?' Hangi anlayış bu. Orta Çağ desem hafif kalır, İlk Çağ desem o çağda bile demokrasi mücadelesi veren insanlar haksızlık olur. Hangi anlayıştır bu.''


''Kuvvetler ayrılığı bütün başkanlık sistemlerinde var''

Kılıçdaroğlu, ''Bir eylem planınız olacak mı bu konuda yoksa toplumun tepkisini mi bekleyeceksiniz'' sorusuna ''Bekleyeceğiz'' yanıtını verdi. 
Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerinin başkanlık sistemine geçiş olarak yorumlandığının ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Kuvvetler ayrılığı ilkesi bütün demokrasilerde, bütün başkanlık sistemlerinde vardır. Eğer öyle yorumlanıyorsa onlar başkanlık sisteminin de ne olduğunu bilmiyorlar. O daha vahim bir tablo. Bilmediğin konuda konuşmak olur mu?'' diye konuştu.