Oktay YILDIRIMOĞLU/VAN/VHA

Diş İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İki gündür diş işleri görüşmeleri Van’da  gerçekleştirdi. Önce gün İran, Azerbaycan  diş İşleri Bakanlarıyla bir araya gelen, bugün de  Irak Bölgesel Başbakanı Neçirvan Barzani ağırladı.

Sabah saatlerinde Van'a gelen Irak Bölgesel Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki 4 ilin Valisi ile  Rescate Otel'de Bakan Davutoğlu başkanlığındaki  Van, Hakkari Şırnak Valileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Neçirvan Barzani, Van'ın, Kürtlerin tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, "Van yine kültürel olarak çok önemli bir yere sahip. Bugün de açılımın yürümesi, Kürtlerin tarihinde önemli bir yer edinecektir. " dedi.

Türkiye'de meydana gelen değişikliklerin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Barzani, "Bir süre önce Süleymaniye'yi ziyaret eden Davutoğlu Kürtçe konuştu ve büyük memnuniyet gördü. Son yıllarda Türkiye'de meydana gelen değişikliklere sahip çıkılmalı ve Türkiye, Kürdistan için kalıcı barış olmasını diliyorum. Buradaki varlığımız ekonomik ilişkiler için önemli bir zemin bulsun istiyoruz" .

Konuşmasına Kürtçe hoş geldiniz diyerek başlayan   Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  "Bölgemizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Üç boyuta dikkatinizi çekmek istiyorum. Örülen psikolojik duvarlar yıkılıyor. Türkiye ile Irak arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı. Bu sınırlar duvara döndürüldü, düşmanlık tohumları ekildi. Bölge halkı olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız" diye konuştu.

Yaklaşık iki hafta önce yaptığı Süleymaniye ziyaretine de değinen Bakan Davutoğlu, "Süleymaniye Forumu'na katıldığımda bizi ne kadar büyük bir muhabbetle karşıladıklarını gördüm ve bu psikolojik duvarın yıkılmasının ne kadar gerekli olduğunu anladım. Orada Kürtçe konuştuğumda bütün dinleyicilerin nasıl ayağa kalktığını gördüm, gözlerim yaşardı. Bu diller kardeştir. İnsanların birbirini selamladıkları, muhabbet ettikleri dillerdir. Bu diller güzel söylendikçe hep saygı ve muhabbet görecektir. Bu dillerden şiddet, ön yargı çıkarsa, hangi dillerden çıkarsa çıksın yanlıştır, uzak durulmalıdır. Psikolojik duvarları tümüyle yıkmaya kararlıyız. Türkiye'de yıktığımız gibi bölgede de psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız kardeşliğimiz tarihidir ve kıyamete kadar gidecektir’’. dedi.

Davutoğlu, "Şeyh Ahmet Barzani ülkemize sığınmak zorunda kaldığında, Van halkı onu bağrına bastı. Irak'taki kardeşlerimiz baskı altında kaldıklarında hep buraya gelmişlerdir. Hiç tereddüt etmeden bağrımıza bastık. Bu vesileyle Şeyh Ahmet Barzani'yi rahmetle anıyorum" dedi.

Mesut Barzani ve Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretini de hatırlatan Davutoğlu, "On sene önce olsaydı nasıl karşılanırdı? Ama bir devrim olarak görüldü. Her yerde bu büyük bir adım, büyük bir kardeşlik olarak karşılandı. Bu tarihi beraberliğimiz güçlendirilerek sürdürüldüğünde geleceğimiz parlaktır. Irak ile olan ticaret hacmimiz 12 milyar dolardır. Bunun yüzde 70'i Kuzey Irak'ladır. Almanya'dan sonra ikinci ticaret ortağımız Irak'tır. Erbil sokaklarında dolaştığınızda her yerde Türkçe ve Kürtçe konuşmalar ve tabelalar var. Irak'ın Türkiye'ye komşu olması bir şanstır, bir nimettir. Erbil, Kerkük, Musul'la ilişkilerimizi geliştirmek de bizim için nimettir. Habur köprüsünün inşası ve diğer kapılarının açılmasını istiyoruz. Bu geçişlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz. Serbestliğin içerisinde yürümesini istiyoruz. Dilimiz, kültürümüz, örfümüz kardeştir, siyasetimi de kardeşçe yürütülecektir. Bizim gönlümüz muhabbet doludur. Allah bu muhabbetimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Onlara karşı bizim kardeşliğimizi baki etsin."