ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurt dışındaki vatandaşların, tapu işlemlerinde zaman kaybını önleyen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) uygulamasından bu yılın sonunda yararlanabileceğini bildirdi.

AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Bayraktar, ''Yılın sonunda Berlin'deki bir vatandaşımız, oradaki konsolosluğumuza giderek Türkiye'deki arazisini, binasını satabilecek veya buradan gayrimenkul alabilecek'' dedi.

Özellikle Körfez ve Türk Cumhuriyeti ülkelerinden gelenlerin daha çok oturmak için Türkiye'den daire aldığına işaret eden Bayraktar, ''Bunların oturma izinlerinin biraz daha rahatlatılması lazım. Bu doğrultuda İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarına müracaatlarımız oldu, onlarla çalışıyoruz'' diye konuştu.

Amerika, Japonya, Brezilya, Meksika'da yapılan kentsel dönüşümleri yakından incelediklerini ifade eden Bayraktar, ''Bunlara baktığımızda, kentsel dönüşümün dünyanın en zor işi olduğunu görüyoruz'' dedi.

Mimarları kentsel dönüşüme dahil ettik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, mimarları kentsel dönüşüme dahil ederek hem yöresel hem tarihsel mimariyi geliştirme noktasında çalışma yaptıklarını söyledi.

Ekonomik olarak ellerindeki en önemli argümanın inşaat sektörü olduğunu dile getiren Bayraktar, ''Enerji almaya mecburuz, petrol, doğalgaz almaya mecburuz ama inşaat malzemesini biz Türkiye'de üretelim istiyoruz'' dedi.

Müteahhitlik işlerinde ruhsat almayı kolaylaştırdıklarını daha da kolaylaştıracaklarını ifade eden Bayraktar, ancak denetimi çok daha sıkı hale getireceklerini kaydetti.