TİFLİS

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Biz Kafkasya'nın yüksek dağlarını bir duvar olmaktan çıkarttık, bir kapı, bir işbirliği alanı haline getirmiş olduk. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi'nin yapıldığı Milli Kütüphaneye gelişinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından kapıda karşılandı. Zirve toplantısının yapıldığı salona gelişlerinde Gül, Margvelaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, el sıkışarak aile fotoğrafı çektirdi.

Gül, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, zirvesi vesilesiyle Tiflis'te bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, bu üç ülke arasında yoğun bir işbirliğinin mevcut olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanları düzeyinde 2007 yılında Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temel atma töreninde de bir araya geldiklerini anımsatan Gül, ardından burada yeniden bir araya geldiklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanları ve diğer bakanların da daha önce değişik seviyelerde bir araya geldiğini hatırlatan Gül, şöyle konuştu:

"Biraz sonra da geniş bir şekilde konuşacağımız gibi çok önemli projeler, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars, bölgesel ve küresel ölçekte büyük projeleri bu üç ülke gerçekleştirdi. Bu üç ülkenin yine Kafkasya'da istikrara ve refaha katkısı çok, artık herkes tarafından takdir edilmeye başlandı. Biz Kafkasya'nın yüksek dağlarını bir duvar olmaktan çıkarttık, bir kapı, bir işbirliği alanı haline getirmiş olduk. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Hem siyasi anlamda halklarımız birbirinin kardeşleridir, komşularıdır, aralarındaki yakın dostluğa dayalı işbirliği, ekonomik alanda da kendini göstermektedir. Bunları en üst seviyede Cumhurbaşkanları olarak tekrar gözden geçirmek ve bu zirvelerin bundan sonra düzenli bir şekilde yapılacağını ümit ediyorum. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bir kez daha ev sahipliğiniz için teşekkür ediyorum."

Zirveye katılan Türk heyetinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da yer aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında gerçekleştirilecek bu üçlü zirve bölgemiz ve dünya için büyük önem taşımaktadır. Çünkü bizim işbirliğimizin temelinde ortak amaçlar vardır ve bunlar bölgesel değil küresel amaçlardır" dedi.

Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin de katılımıyla düzenlenen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi'nin Tiflis'teki Milli Kütüphane'de yapılan ana oturumunda konuştu.

"Kardeş Gürcistan toprağında yeniden bulunmaktan dolayı çok mutluyum" diyen Aliyev, "Eminim bu zirvenin çok güzel sonuçları olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tarihte çok önemli bir yeri vardır. Karşılıklı ilişkilerimiz üst düzeyde devam etmektedir ve bugün Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında gerçekleştirilecek bu üçlü zirve bölgemiz ve dünya için büyük önem taşımaktadır. Çünkü bizim işbirliğimizin temelinde ortak amaçlar vardır ve bunlar bölgesel değil küresel amaçlardır" diye konuştu.

Aliyev konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Elbette ki bugün ele alacağımız konular içerik itibariyle çok büyük bir önem taşıyor ve eminim ki bu üçlü zirvede bölgesel konular, uluslararası güvenlik, enerji güvenliği, insani meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunacağız ve geleceğimiz hakkında konuşacağız."