HAKKARİ - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Çözüm süreci sadece bir özgürlük meselesi değil aynı zamanda bir refah meselesidir, refah sürecidir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ve Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ile Van'dan helikopterle Hakkari'ye gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz, Şehit Jandarma Astsubay Üstçavuş Fatih Bülbül Kışlası'nda Vali Yakup Canbolat, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, vali yardımcıları ve öğrenciler tarafından karşılandı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Hakkari 5. Olağan Kongresi'ne katılan Yılmaz, AK Parti'nin Türkiye'deki 78 milyon insana hitap eden bir parti olduğunu ve bir dünya markası haline geldiğini söyledi.

Milletle her zaman bir ve beraber olmanın başarıyı getirdiğini, halkın istek ve taleplerine göre politikalarını şekillendirdiklerini bildiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"AK Parti halkına bir şeyleri dayatmaya çalışan bir parti olmadı. Bu hükümet, Hakkari'de eğitim ve sağlık alanında çok önemli hizmetler yaptı. Şu anda eğitim alanında devam eden yatırımlarımızın tutarı 200 milyon lira civarındadır. Geçmişte gerçekten bu bölgelerde üniversite hayaldi.  Ama şu anda bütün illerimizde çok şükür üniversiteler yapıyoruz. Hakkari'de de üniversitemizi kurduk ve çok önemli yatırımlar tahsis ediyoruz. Üniversitemizin şu anda 131 milyon liralık yatırım programı var. Sadece bu yıl için verdiğimiz 12 milyon lira. Kaynak meselesi, para meselesi yok. Her türlü ödeneği verdik. Bunu biraz daha hızlandırıp inşallah Hakkari'yi bir üniversite şehri olarak çok daha ileriye taşıyacağız."

Iğdır'da, Cizre'de, Bingöl'de havaalanlarını açtıklarını ve bu projelerin tamamının Hakkari ile aynı zamanda başlatılan projeler olduğunu anımsatan Yılmaz, Hakkari'da yapılan havaalanında biraz gecikme yaşandığını, bu yıl sadece havaalanı için kente 116 milyon liralık ödenek tahsis ettiklerini dile getirdi.

Yılmaz, KÖYDES Projesi kapsamında Hakkari'ye 146 milyon liralık ödenek tahsis ederek köylere yol yapılmasını, suyun gitmesini, altyapılarının tamamlanmasını sağladıklarına değinerek, şunları kaydetti:

"2003 yılında Hakkari'ye sadece 19 milyon lira ödenek veriliyormuş. 2014 yılında bu rakam 190 milyona çıkmış. Devletin Hakkari'ye yaptığı yatırımları 10 kat artırmışız. Bu AK Parti'nin Hakkari'ye, bölgeye bakış açısıdır. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nı kurduk. Bunların yatırım destek ofisini açtık. Burada projelere destekler verdik. Bakın Hakkari'nin 47 projesine 12 milyon lirayı aşkın hibe destek verdik. DAP Bölge Kalkınma İdaresi kurduk. 14 vilayetimizi kapsıyor, bunlardan bir tanesi de Hakkari. Şu anda bir eylem planının son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. İnşallah yakın zamanda Başbakanımız ilan edecek. GAP eylem planı gibi ilk defa bir DAP eylem planını da ilan etmiş olacağız. İnşallah çok etkili bir şekilde bu yatırımlarımızı devam ettireceğiz."

-Çözüm süreci

"Çözüm süreci sadece bir özgürlük meselesi değil aynı zamanda bir refah meselesidir, refah sürecidir" diyen Yılmaz, bölgenin, huzur ve güven ortamının yeterince olmaması nedeniyle geri kaldığına dikkati çekti. 

Yılmaz, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının aynı zamanda istihdam, üretim, ihracat, gençlerin daha rahat iş kurması anlamına geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Birileri maalesef buna müsaade etmediler. Uzun yıllar biz bu potansiyellerimizi değerlendiremedik. Ben Kalkınma Bakanı ve bu bölgenin bir insanı olarak konuşuyorum, kalkınma sadece kamu yatırımları ile olmaz. Sadece devletin yatırımları ile kalkınma olmaz, kendimizi kandırmayalım. Devlet, yol, hastane, okul, havalimanı yapar, üniversite kurar. Yapıyor da zaten. Asıl eksik olan özel sektör yatırımlarıdır. Özel sektör nereye gelir? Huzurun, güvenin olduğu yere gelir. Hakkarili iş adamları bile çıkıp dışarıda başka yerlere yatırım yapmıyorlar mı? Niye kendi memleketlerine daha çok yatırım yapmıyorlar. Çünkü ortam uygun değil. İşte çözüm süreci başarıya ulaştığında artık insanların kafalarında soru işaretleri kalmadığı noktada göreceksiniz, Hakkari çok daha hızlı şekilde kalkınmaya başlayacak."

Hakkari'nin dağlarında Allah'ın birçok güzelliği bir araya getirdiğini ve bölgenin bu özelliğiyle bir turizm cenneti olabileceğini kaydeden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Niye endemik bitkileri araştırıp bunları kozmetik ve ilaç sanayinde kullanmayalım. Niye yayla turizmi, kayak turizmi olmasın. İran, Irak ve diğer ülkelerle niye fazla ticaretimiz olmasın. Hayvancılığı niye daha fazla geliştirmeyelim. Niye markalı ürünlerimiz olmasın. İnanın bunların hepsi olur. Genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Daha iyi eğitim imkanımız var. Hibeler, destekler veriyoruz. Neden olmasın. Ben inanıyorum ki Hakkari'nin geleceği parlak. Hakkari çözüm sürecinden, bu huzur ortamından en fazla istifade edecek illerden biri olacak. Geçmişin olumsuzluklarından hangi ilimiz en fazla sıkıntı çektiyse çözüm sürecinden en fazla faydalanacak ilimiz de o olacak."

-AK Parti Grup Başkanvekili Aydın

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da bölgenin bir evladı olduğunu ve Hakkarililerin yaşadığı sıkıntıların aynısını kendilerinin de yaşadığını anımsattı. 

Yaşanan sıkıntıların giderilmesi için AK Parti olarak büyük bir mücadele verdiklerini, konuşulamayanları konuştuklarını, hayal edilemeyenleri hayal ettiklerini dile getiren Aydın, şöyle dedi:

"Dindar insanlarımız inançlarını maalesef yaşayamazdı. Dilimiz konuşamaz, yaşayamazdık. Böyle bir ülke vardı. Üzerimize baskılanmış birçok konuyla birlikte maalesef kendimizi ifade edemiyorduk. Ekonomi zaten talan olmuştu. Biz yola çıkarken şunu ifade ettik. Etnik siyaset, etnik milliyetçilik yapmayacağız. Türk, Kürt, Arap, Çerkez fark etmez. Hepsi bu ülkenin evladı ve birinci sınıf vatandaşıdır dedik. Yine bölgesel siyaset yapmayacağız dedik. Batıda ne varsa doğuda o olacak. Kuzeyde ne varsa Güneyde o olacak. Hakkari'yi Konya'dan Kayseri'den Trakya'dan ayrı göremezdik."

Aydın, barış ve kardeşliği isteyenlerin saflarını çok net şekilde ortaya koyması gerektiğine değinerek, Hakkari'de kalkınmayı isteyenlerin, barış ortamının daha fazla ilerlemesini umut edenlerin, siyasi partilerin bir samimiyet testinden geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, partilerindeki eski ve yeni yöneticilerin tanıtıldığı kongrede, Nurettin Fırat AK Parti Hakkari İl Başkanlığı'na seçildi.

Bakan Yılmaz, kongre sonrası Vali Yakup Canbolat ile esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi.