ANKARA  - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Dersim olaylarıyla ilgili CHP adına özür dileyen açıklaması parti içinde sert tartışmalara ve eleştirilere neden oldu. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'deki konuşmasında, "Dersim'de yaşananlar keşke yaşanmasaydı" diyerek şunları kaydetti:

"Dersim, Türkiye için bir acıdır. Olmaması gereken işler olmuştur. Devlet elbette bir kalkışma halinde belli tedbirleri alır. Bunu içinde askeri tedbiri de alır ama ben daha 6 ay önce bu kürsüde insanların isyan etme özgürlüğünün olduğunu ve devletin isyan eden insanlara da şefkatli elini göstermesi gerektiğini söyledim. Kaldı ki Dersim'in CHP ile ilgili hiç ilgisi yoktur. Dersim'in CHP ile ilgili ne kadar ilgisi varsa Ak Parti'nin MHP'nin HDP'nin ilglisi de o kadardır. O günlerde o katı tedbirleri uygulayanların hepsi sonra DP'den gitmişlerdir. Bu konuyla ilgili komisyon kuruldu, o komisyon niye çalışmıyor? Tarihi tarihçilere bırakmak gerekir. Tarihteki olayları siyasi manivela gibi kullanmaya çalışmak yakışmaz. Olmamalıydı yaşanmamalıydı.

"Özür dileme noktasında değiliz"

Her olayı yaşandığı koşullar içinde değerlendirmek lazım. Dersim'de o gün için yeni kurulan yeni otoriteye kabullenmemeleri normal görülebilirdi, rehabilitasyon mekanizması işletilebilirdi. İnsanlık normlarında kabul edilemeyecek acı olaylar yaşandı. Ama bu olaylardan dolayı Dersim ahalisinden özür dileyecek merci CHP değildir. CHP özür dileme noktasında değildir. O acıları yaşatan Türkiye Cumhuriyeti devletidir ve yanlış yapılmıştır. Sezgin Tanrıkulu kendi adına özür dilemiştir olsa olsa. Çünkü hiçbir siyasi partinin özür dilemesi gerekmez, özür dileyecek olan devlettir. Dersim'in sorumlusu CHP olsaydı bugün oradan sizin milletvekiliniz olurdu. Dersim'in iki milletvekili de CHP sıralarında oturuyor."

 "Devleti ilgilendiren bir mesele"

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da düzenlediği basın toplantısında, Tanrıkulu'nun, "Dersim konusunda özür dilemesinin" sorulması üzerine, "Dersim olaylarının sorumlusu olarak CHP'yi göstermeye çalışan bir grubun olduğunu görüyoruz. Bu konu devleti ilgilendiren bir meseledir. Bunun ikide bir ısıtılıp ısıtılıp kamuoyunun önüne getirilmesinin siyasi amaçlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Gördevden alınmıştım"

Eski CHP Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer ise yaptığı yazılı açıklamada, 2011'de Dersim'de yaşanan olaylar gündeme geldiğinde CHP Diyarbakır İl Başkanı olarak, "Dersim'de hayatını kaybedenlerin yakınlarından ve Dersim halkından özür diliyorum, acılarını paylaşıyorum" şeklinde yaptığı basın açıklamasının ardından parti genel merkezince görevden alındığını hatırlattı.

"Genel başkan yardımcısının açıklaması önemli bir adımdır"

Tanrıkulu'nun "Ben de Dersim'de yaşanan olaylardan özür diliyorum. Bu programa katılmam ve konuşmam genel başkanın bilgisi dahilindedir" dediğine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dersim'de yaşanan olaylardan özür dilemeyi genel başkanın bilgisi ve izni dahilinde genel başkan yardımcısının açıklaması önemli bir adımdır. Görevden alınma gerekçem Dersim'dir.  CHP Genel Başkanımızdan iadeiitibarımı talep ediyorum. İadeiitibarımın sağlanarakCHP Diyarbakır il başkanı olarak görevlendirilmeyi bekliyorum. Sayın CHP Genel Başkanımızın da bu görevlendirmeyi yapacağından kuşkumuz yoktur."

CHP'nin teamülünde çifte standart uygulaması söz konusu olmadığına yer verilen açıklamada, " CHP Genel Merkezinden,CHP Diyarbakır il başkanı olarak görevlendirmeyi beklediğimizi kamuoyu ile paylaşmaktayız" denildi.

Öte yandan,  CHP İl Başkanı Muzaffer Sayın ise yaptığı açıklamada, EskiCHP Milletvekili Şahin Mengü’nün sosyal medyada Tanrıkulu ile ilgili kullandığı ifadeleri şiddetle kınadıklarını ve özür beklediklerini belirtti.