CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP olarak söz konusu karanı kesinlikle reddettiklerini, kararın karşısında olduklarını belirten Özkoç, şunları söyledi:

"Doğru değildir. Tavır alınması gereken ülkelerden biri de ABD'dir. Böylesine önemli, Kudüs ile ilgili bir konuyu iç siyasete malzeme yapacak taraf olmak istemiyoruz. Ama Trump, bundan bir hafta önce Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı arayarak önemli bir telefon konuşması yaptı, ayrıca Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır'ı da aradı. ABD Başkanı'nın, Kudüs'ü başkent ilan etmesinin arefesinde, taraf olan ülkeleri arayarak sadece Suriye meselesini konuşup konuşmadığını öğrenmek istiyoruz. Orada Sayın Cumhurbaşkanı'na, Kudüs'ü başkent ilan etmekle ilgili bir şey söyledi mi söylemedi mi?Söylediyse ne söyledi merak ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, bu telefon konuşmasından ve bu karardan sonra Trump ile telefon konuşması yapıp, bu kararla ilgili ne söylecek? Böyle bir konuşma yapacak mı?"

"Ciddiyete davet ediyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Özkoç, Türkiye'nin son 15 yıl içinde hem dışarıda hem içeride itibarını kaybettiğini, yıllardan beri alınamayan kararların; sözde Ermeni soykırımı, Kudüs'ün başkent ilan edilmesi gibi kararların bu süre içinde alındığını savundu.

Türkiye'nin artık Ortadoğu'da, dengelerin güçlü tarafı olmaktan çıktığını, savrulan tarafı, sözü dinlenmeyen, itibarı olmayan, danışılmayan tarafı haline geldiğini ileri süren Özkoç, Türkiye'nin, Ortadoğu'daki saygın duruşunu kaybettiğini ifade etti.

Özkoç, Türkiye'nin derhal toparlanması gerektiğini savunarak, "AKP'lisi, CHP'lisi, MHP'lisi tüm yurttaşlarla alınan bu kararın karşısında dimdik durmamız gerekiyor. Hükümeti derhal dış politikayla ilgili konularda ciddiyete davet ediyoruz. Türkiye'nin bir an önce bu konularda istikrarlı tutum sergilemesini istiyoruz." diye konuştu.