TBMM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısındaki konuşmasına, CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nın karamsar bir ortamda gerçekleştiğini, 7 Haziran'dan bu yana 200'ün üzerinde güvenlik görevlisinin şehit olduğunu hatırlattı.

Güvenlik güçlerinin, Türkiye'de birlik ve beraberlik olsun diye hayatlarını feda ettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Elbette ki onlara Allah'tan rahmet dileyeceğiz, onlar başımızın tacı, o aileler büyük bir onuru paylaşıyor ama şu soruyu kendimize sormak zorundayız, neden Türkiye bu halde?" dedi.

"Dink cinayetinin gerçek failleri ortaya çıkarılmalı"

Kılıçdaroğlu, Hrant Dink'in ölümünden bu yana 9 yıl geçtiğini anımsatarak, gerçek failin arkasındaki güçlerin çıkarılmasını istedi.

Uğur Mumcu'nun, Ahmet Taner Kışlalı'nın, Necip Hablemitoğlu'nun böyle katledildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu güçler ortaya çıkarılmadıkça, bu tür olayların engellenemeyeceğini vurguladı. Demokratik bir ülkede, faili meçhullerin kara bir leke olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Dink cinayetinin bütün belgelerini ortaya koyan kitap yazan Nedim Şener'in, Silivri'de hesabını verdiğini ileri sürdü.

"Söz veriyorsak, arkasında dururuz"

Parlamenter sistemin Osmanlı'dan bu yana olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Parlamenter sistem Türkiye'de şu anda iyi çalışıyor mu? Hayır, iyi çalışmıyor. Darbe yasaları nedeniyle iyi çalışmıyor. Darbe yasalarını gelin değiştirelim mi? Evet, değiştirelim. Davutoğlu'na açık, net çağrıda bulundum, aynı çağrıyı şimdi CHP grubundan tekrar yapıyorum; Parlamenter sistemin gerçek anlamda çalışmasını istiyorsanız, gel hep beraber darbe hukukunu tümüyle ele alalım ve darbe hukukundan Türkiye hukuk sistemini arındıralım. Çok açık, net, açık çek veriyoruz. Diyorsanız ki 'darbe hukuku uzun iş.' Uzun iş değil darbe hukuku, biz sana söz veriyorsak, sözümüzün arkasında dururuz. Ben senin ne kadar demokrat olup olmadığını, demokrasiyi ne kadar savunup savunmadığını öğrenmek istiyorum. Demokrasiyi savunuyorsan gel kardeşim, beraber yapalım, kaçamak yok, kaçmak da yok, bu kadar açık, net söylüyorum."

"Allah'tan başka kimseden korkmayız"

Kurultayın ana tartışma konusunun, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptığı eleştiriler" olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, kurultaydaki sözlerini okudu.

Bunun üzerine, Cumhurbaşkanlığı'ndan, AK Parti kanadından, bakanlardan, gençlik kollarından, sosyal medyadan yaygın bir saldırı başladığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Sanıyorlar ki kendilerinden korkacağız. Savcı da olsa cumhurbaşkanı da olsa başbakan da olsa kim olursa olsun Allah'tan başka kimseden korkmayız" dedi.