ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı'nda ele alınan konulara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Ses kaydının gerçek dışı olduğuna dair Başbakanlıkça yapılan açıklamanın sorulması üzerine Koç, "17 Aralık dosyaları neden gizlenmek isteniyor? 17 Aralık iddianameleri, soruşturma dosyası neden kapatılmak isteniyor, neden fezlekeler gelmiyor? Bütün bunlar bu dosyaların içinde mevcut tapelerdir" ifadesini kullandı.

Haluk Koç, Başbakan Erdoğan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmeye ilişkin soruyu ise "MİT Yasası'nı da biliyorsunuz, bir ulusal istihbarat teşkilatı olmaktan çok Başbakan'ın böylesi durumlarda özel ihtiyacını karşılayacak istihbarat yapısı şeklinde oluşturulmaya çalışılıyor. Son demokratikleşme paketinde de anımsayacaksınız, demokratikleşme paketi değil, yolsuzlukların soruşturulmasını engellemek için çıkarılan paket olduğu noktasında da görüşlerimizi dile getirdik" şeklinde cevapladı.

"Meşruiyetini kaybetti' dediniz. Hükümetle aranızdaki tüm ilişkileri askıya mı alacaksınız" sorusuna ise Koç, "Meşruiyetini kaybetmiştir' diyorum çünkü hırsızlıkla, yolsuzlukla, bu kirli ilişkilerin bu kadar açık seçik ortaya döküldüğü hükümet yapısıyla demokratik bir ülkede meşru yönetimi nasıl sağlayacaksınız? Bunu ifade etmek istiyorum" karşılığını verdi.

"Meşruiyetini kaybetti' dediniz. Bu, erken seçim çağrısı anlamına gelir mi?" sorusu yönetilen Koç, "Bunun karşılığı istifa müessesesidir. 4 bakan daha önce ne şartlarda istifa ettilerse, Başbakan'ı koruyan deklarasyonu zorunlu olarak açıklamak durumunda bırakıldılarsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anda başbakanlık görevini yürüten ve bu kirli ilişkilerin odağında bulunan kişinin demin söylediğim sınıflamaya tabi olması gayet doğaldır" diye konuştu.

Mecliste denetim mekanizmalarını işletip işletmeyecekleri sorulan Koç, TBMM'nin parmak çoğunluğu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel ihtiyaçlarını karşılayacak yasama faaliyeti yürüttüğünü, denetim faaliyetinin ise oradaki iktidar mensubu 319 kişi tarafından engellendiğini iddia etti.

Koç, "TBMM şu anda denetim işlevini yerine getiremez durumdadır. Bu, açık bir tablodur" dedi.

Koç'un açıklamasının ardından bir süre daha devam eden MYK toplantısı tamamlandı ve üyeler parti genel merkezinden ayrıldı.