CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in yıllık enflasyonu tüketici fiyatlarında yüzde 12,98, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 17,30 olarak açıkladığını hatırlattı. 

Enflasyonun yüksek çıkmasının özellikle çalışanları çok yakından etkilediğine işaret eden Erdoğdu, "Enflasyon karşısında ücretlerdeki aşınma hızla arttı. Ücretlere derhal telafi zammı yapılmalı. 15 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP, uzun zamandır enflasyonu yeniden çift haneye çıkardı. Artık enflasyonla baş edemez halde. Hükümet ekonomide kalıcı tedbirler yerine günlük palyatif çözümlerle idare etmeye kalkınca, enflasyonu düşüremiyor, tersine yükselmesine neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Döviz fiyatı ve dünya enerji fiyatlarındaki artışın, önce sanayici sonra tüketici fiyatlarını hızla tırmandırdığını kaydeden Erdoğdu, “Üretici yıllık fiyat artışı yüzde 17,3'ü buldu, ara mallarında artış yüzde 23. Bu da önümüzdeki aylarda enflasyon baskısının tüketiciye daha ağır şekilde yansıması demek." görüşünü dile getirdi.

Enflasyondaki son rakamların, CHP'nin asgari ücretin 2 bin lira olmasını istemekte ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkardığını belirten Erdoğdu, enflasyondaki artış eğiliminin devam etmesi halinde 2 bin liralık asgari ücretin bile yeterli olmayacağını savundu.

Erdoğdu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in enflasyonda sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörlerden kaynaklanan geçici bir etki bulunduğu, bunun aralıkta ters yönde düzeltmesinin olacağına yönelik sözlerine ilişkin şunları kaydetti:

"Tam tersine üretici fiyatlarının, tüketici fiyatlarından yüksek çıkması, enflasyondaki yükselişin devam edeceğini gösteriyor. Bu arada hükümet, şirketlerin kullandığı elektrik ve gazı yüzde 1,2 ucuzlattığı halde üretici fiyatı yıllık yüzde 17,3 artırdı. Şimdi onlara da zam getirme hazırlığı yapılıyor. Bu da enflasyonu yükseltecek bir etken. Tüm bunlar göz önüne alındığında hızla azalan ücretlere enflasyonla meydana gelen kayıpların telafi edilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Ücretteki kayıplar için geciktirilmeden zam yapılmalı."