ANKARA - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin çatı aday arayışının "CHP-MHP ittifakı değil Başbakan karşısında bir ittifak" olduğunu belirterek "Bu, toplumun her kesimine hitap etmesi arzu edilen bir ittifaktır. AKP'nin tabanına da hitap etmek istiyoruz, Meclis'te grubu olmayan partilere de hitap etmek istiyoruz" dedi. 

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçimi için çatı aday arayışı kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer ile görüşmeler yaptığını hatırlattı. 

Bahçeli'nin bu türden ziyaretlerinin süreceğine işaret eden Yalçın, "Sayın Bahçeli, kesin olmamakla birlikte, siyasi partilerle görüşmeye haftaya başlar. Ondan sonraki süreçte de sivil toplum örgütleri ile bir araya gelinir. Siyasi partiler ile görüşmelerin tarihleri henüz belli değil" dedi.

 Yalçın, Devlet Bahçeli'nin yaptığı görüşmelerde "çatı aday ile neyi kastettiğini, geçmişte cumhurbaşkanlığı seçimlerinde meydana gelen sıkıntıların tekrar yaşanmaması için prensipte birliktelik ve beraberlik oluşturmak istediğini" anlattı.

Toplumun her kesimini kucaklayan bir cumhurbaşkanının ortak akılla seçilmesini amaçladıklarını aktaran Yalçın, "Sayın Bahçeli'nin çatı aday formülünün özeti bu. Böyle güzel bir ideale herhalde kimse itiraz etmez, bu ülkede. Bunları izah etti, yapmaya çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanlarından da kendilerine göre değerlendirme geldi. Görüşmelerde isimler üzerinde herhangi öneri ve çalışmaya girmediler, prensipler üzerinde görüşüldü" diye konuştu.   

Bahçeli'nin "çatı aday" görüşünün ortak aklı oluşturduğunu bildiren Yalçın, "O da başarılı oldu. Bu çıkışta sonuç nereye gidecek diye siyasi çevrelerin tümü düşünüyor, rakiplerimiz de düşünüyor. Merak da ediyorlar, etmeleri de normal. Memleketi düşündükleri için merak ettikleri kanaatindeyim. Sayın Genel Başkanın yapmak isteği, toplumda kabul gördü" diye konuştu. 

"Her türlü ihtimal olabilir, olmalıdır da çünkü biz siyaset yapıyoruz"

Devlet Bahçeli'nin "çatı aday" ile halkı bir araya getirmek istediğini aktaran Yalçın, şunları kaydetti:

"Sayın Bahçeli, her sosyal dilim, gösterilecek isimde kendinden bir şeyler bulsun istiyor. Bu, bir CHP-MHP ittifakı değildir. Bu toplumun her kesimine hitap etmesi arzu edilen bir ittifaktır. AKP'nin tabanına da hitap etmek istiyoruz. Meclis'te grubu olmayan partilere de hitap etmek istiyoruz. 'MHP ile CHP birlikte bir aday açıklar mı?' diye soruluyor. Bunun sonucunda her türlü ihtimal var. Yolu kapatamazsınız? İsim bazında sorsanız da her türlü ihtimal olabilir, şekil noktasında veya siyasi partilerin alacakları tavır noktasında da sorarsanız her türlü ihtimal olabilir, olmalıdır da çünkü biz siyaset yapıyoruz. Yolu, kapıyı evvelden kapatamazsınız. Onun cevabı, görüşmeler sonrasında ortaya çıkacak." 

Bahçeli'nin tüm görüşmelerini tamamlanamasının ardından aday isminin somutlaşacağını bildiren Yalçın, şöyle konuştu:

"Bu CHP-MHP ittifakı değil, bu Başbakan karşısında bir ittifak. Bu ittifaka kimler dahil olabilir, bilemem ama biz bu çıkışı yaptık. Muhalefetteki partilerin çoğu, Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olmasını istemiyor. Bizim çıkışımız bu. Başbakan olmamalı, Başbakan bu ülkede cumhurbaşkanı olursa bu ülkeyi kendi eliyle böler. Başbakan, kendini aklamadan cumhurbaşkanlığı gibi kutsal makama oturamaz çünkü milleti temsil edemez. Sayın Başbakan'ın milli irade tarifi çok farklı, gerçek ilmi tarif çok farklı. O, kendi aldığı oyu milli irade zannediyor. İktidarıyla muhalefetiyle farklı görüşler, milli iradedir. Onun milli iradesiyle Çankaya Köşkü'ne çıkılamaz."

Yalçın, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile yapılacak görüşmelerinin ardından konunun parti organlarında da değerlendirileceğine işaret ederek cumhurbaşkanı adayının haziran ayının ilk haftasında belirlenmesinin öngörüldüğünü vurguladı.