Başbakan Erdoğan, Esenboğa'ya indirilen Suriye uçağında harp malzemeleri bulunduğunu belirterek, ''Bunu, 'radar malzemesidir' diye saptırmanın anlamı yok'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ekonomi Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı yaptı.
Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağının kargo bölümünde bulunan malzemelere ilişkin, ''Elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu, 'radar malzemesidir', 'şu malzemesidir' diye saptırmanın anlamı yok. Bu radar malzemeleri de zaten harp malzemesi işlevini görmektedir'' dedi.
Herhangi bir sıkıntı doğuran netice olmadı
Erzurum'a teknik iniş yapan Ermenistan'a ait uçağa ilişkin soru üzerine Erdoğan, ''Burada yine bazı ihlaller sebebiyle bu indirilme işlemi gerçekleştirildi. Fakat yapılan aramalar neticesinde herhangi bir sıkıntı doğuran netice olmadığı için tekrar uçağa yol verildi ve kendisi belirlediği istikametinde yola çıkmış oldu'' dedi.
''100 bin rakamı bizim için gerçekten bir eşikti''
Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in daha önce psikolojik sınır olarak belirtilen 100 bini aştığı belirtilerek Türkiye'nin izleyeceği yolun sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, ''100 bin rakamı bizim için gerçekten bir eşikti. Ama bunu hep telaffuz ettik, 'bu 100 bini aşabilir' dedik. Şu anda konu üzerinde arkadaşlarımız, bizler çalışıyoruz'' yanıtını verdi.
Böyle bir gidişi ben de arzu etmezdim
Başbakan Erdoğan, Fenerbahçe Kulübü ile sözleşmesi karşılıklı feshedilen Brezilyalı futbolcu Alex de Souza'nın Türkiye'den ayrılmasına ilişkin, ''8 yıl Türkiye'de bulunan ve vatandaşlık teşebbüsü bile olan, Kulüp Başkanı'nın vatandaşlığı için alıp yanıma getirmiş olduğu Alex'e, sonunda böyle bir gidişin olmasını doğrusu ben de arzu etmezdim. Böyle olmamalıydı diye düşündüm'' dedi.