BUDAPEŞTE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Meclisi'nde, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevkidaşı Orban ile ikili ve heyetler arası görüşmede Türkiye-Macaristan ilişkilerinin bugün geldiği ve 2015'e kadar gelebileceği noktayı değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Erdoğan, ''Askeri alanda işbirliğimiz malum, NATO'da beraberiz. Siyasi alanda işbirliğimizde şu ana kadar AB sürecine yönelik Macaristan'ı her an yanımızda bulduk'' dedi.

Vizede ve enerjide dayanışma

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015'te 5 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini, enerjide dayanışma içinde hareket etme kararı aldıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Vize kolaylığı noktasında değerli mevkidaşımın olumlu yaklaştığını görmek beni ayrıca mutlu etti. Bu konuda ilgili arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdik, süratle hazırlıkları yapıyoruz, yapacağız ve gerek işadamlarımızın gerek öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin, sanatçılarımızın, sporcularımızın vesaire önündeki bu engelleri kaldıralım istiyoruz.''

Engel kalmasın

Macaristan Başbakanı Orban ise bugünün çok özel olduğunu belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanını çok nadir ağırlayabiliyoruz, bu bizim için büyük bir şeref ve onur. Son 10 senenin en güçlü Türk liderini şu an yanımızda görüyoruz'' diye konuştu.

Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirten Orban, şöyle devam etti:
''Sürecin donmasına rağmen sürekli destekliyoruz, destekleyeceğiz. Macar vatandaşlara vize uygulamadan Türkiye'ye gidebilmeli. Hırvatistan'dan sonra en çok Macar turisti Türkiye'ye gidiyor. Macar vatandaşlarının önünde engel kalmasın ve vize kolaylığı sağlansın istiyoruz.''