BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Sırbistan'ın eski Dışişleri Bakanı, 67. Dönem BM Genel Kurulu Başkanı Vuk Jeremiç'den görevi devralacak 68. dönem Genel Kurul Başkanı Antigua ve Barbuda BM Daimi Temsilcisi John William Ashe yeni görevi öncesinde, AA'ya demeç verdi.

Dr. Ashe, üye ülkelerin çoğunun BM'de reforma ihtiyaç duyulduğunun farkında olduğunu ancak bu konuda uzlaşma sağlanamadığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) reformunun, 20 yılı aşkın süredir BM Genel Kurulu'nun gündeminde bir şekilde yer aldığını belirten Ashe, reformun her BM Genel Kurulu Başkanının gizli rüyası olduğuna işaret etti.

Reform konusunda üye ülkelerin görüş birliğinin sağlanması gerektiğinin, ortak iradeyle yol alınabileceğinin altını çizen Dr. Ashe, "Korkum, bu konuda gecikeceğimizdir'' dedi.

Ashe, BM Genel Kurulu Başkanının bu konuda yapabileceği şeyin, fikir birliğinin sağlanması yolunda üye ülkeleri bir araya getirmek olduğunu söyleyerek, ilgili taraflar ile uzlaşma sağlamak için seyahat etmeyi planladığını ifade etti.

Göreve başlar başlamaz yoksullukla mücadele konusuna yoğunlaşacağını ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına öncelik vereceğini kaydeden Ashe, ''Başarısızlık seçenek değil'' dedi. Dr. Ashe, Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin de gündeminde ilk sırada yer alacağını söyledi.