Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına müdahalede çok hızlı hareket ettiklerini belirterek, ''Müdahale süresini 45 dakikadan 20 dakikaya, hatta 15 dakikaya indirdik'' dedi.
Vasgirt Deresi Ağaçlandırma Projesi'ni başlatmak için Erzincan'a gelen Eroğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı Erzincan Havalaanı'nda Vali Selman Yenigün, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, partililer ve vatandaşlar karşıladı.
Bakanlar Eroğlu ve Yıldırım, ilk olarak Vali Yenigün'ü makamında ziyaret etti. Burada bir gazetecinin orman yangınlarında sabotaj ihtimalinin olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Eroğlu, ''Marmaris tarafında olduğunu tespit ettik. Hemen yakalandı kişiler. Bunun cezası çok ağır. Maalesef bir arabaya bidonları koymuşlar. Tabii takip ediliyordu. Tam yakacakları sırada yakalandılar. Cep telefonlarını falan atarak kaçmışlar ama jandarmamız onları yakaladı, sorguluyor şu anda'' diye konuştu.
Eroğlu, orman yangınlarının yüzde 70'inin insan kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Büyük ölçüde tabii ki ihmalden kaynaklanıyor. Yüzde 70'i insan kaynaklı ihmalden. Bir kısmı şimşekti, yıldırım düşmesiydi, tabii afetlerden; maalesef böyle az da olsa kasıtlı olarak yakılanlar da var. Onlar tabii yakalandığı zaman çok büyük cezaya çarptırılıyorlar. Biz şu anda çok hızlı hareket ediyoruz. Müdahale süresini 45 dakikadan 20 dakikaya, hatta 15 dakikaya indirdik. Allah'a şükür, şu anda da önemli bir şey yok. Bazı yerlerde yangın devam ediyor ama fazla bir problem yok. Yangınlarla ilgili diğer ülkelerden de talep geliyor. Akşam Başbakanımız, bir helikopterin Bosna Hersek'e, bir yangın söndürme uçağının da Arnavutluğa gönderilmesi talimatını verdi. Biz de gönderdik. Yani bizden talep eden ülkelere destek veriyoruz. Geçmişte İsrail'den, Rusya'dan, Yunanistan'dan talep oldu. Suriye'ye, Gürcistan'a destek verdik. Dolayısıyla gerçekten büyük bir gücümüz var ama yangın büyük bir afet, büyük konuşmak da doğru değil.''
Bakanlar Eroğlu ve Yıldırım, daha sonra Ulalar Köprüsü mevkisine geçerek, Vasgirt Deresi Ağaçlandırma Projesi'ni fidan dikerek başlattı.
Bakanlar, Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na da katıldı. Erzincan Belediyesi ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında DSİ hizmet binası arazisinin belediyeye devrini içeren protokolün imzalanmasının ardından, toplantı basına kapalı devam etti.
Bakanlar Eroğlu ve Yıldırım, toplantının ardından AK Parti Erzincan İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek, İl Başkanı Cemalettin Başsoy'dan parti çalışmaları hakkında bilgi aldı.
İki Bakan, Eski Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk'un oğlu Kemal Salih'in Erzincan Belediyesi Nikah Salonu'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın'ın yeğeni Orhan Onur Aydın'ın ise Büyük Erzincan Oteli'nde düzenlenen nikah törenlerine de katıldı.