Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yaşanan küresel sorunların birliğin ve beraberliğin ne kadar anlamlı olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, ''Acaba yürekleri bizimle birlikte ramazan heyecanı taşıyan tüm insanlar bir ve beraber olsaydı bugün Somali'de kıtlık, Arakan'da zulüm devam ediyor olur muydu? Bugün Suriye'de bir 'Şam şeytanı' kendi vatandaşlarına tanklarla, tüfeklerle, bombalarla savaş açmış olabilir miydi?'' dedi.
Eyüp'teki Bahariye Mevlevihanesi'nde sivil toplum kuruluşlarının gençlik dernekleri temsilcilerinin sohbet toplantısına katılan Bağış, burada yaptığı konuşmada, 15 yaşından bu yana sivil toplum kuruluşlarında görev aldığını söyledi.
Bağış, merhum babasının, New York'a eğitim ataşesi olarak atandığında Amerika'daki Türk Amerikan Derneği'nin üyelerinden biri, bir yıl sonra başkan yardımcısı, iki yıl sonra da başkanı olduğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''O günden bugüne dernekler içerisinde çalıştım. Bizim yurt dışında maalesef bir hastalığımız var, benim tabirimle biraz 'amip' özelliğimiz var. Bölünerek çoğalmayı severiz. Farkı derneklerimiz, farklı çalışmalarımız olacak. Bu farklılıklar, birbirini tamamlayıcı olduğu zaman, birbirine destek verdiği zaman ortak paydalarda birlikte tek ses, tek yürek, tek yumruk, tek gövde olabildiği zaman farklı üyeleri, etkinlikleri olacak. Bununla ilgili sorun yok. Avrupa Birliği sürecinde Avrupa'daki Türk sivil toplum kuruluşlarını ortak etkinliklere teşvik etmek için ciddi çaba harcıyorum. Ülkemizde de aynı değerleri taşıyan kuruluşlarımızın da bir dayanışma içerisine girmesini çok önemsiyorum.''
Birlikteliklerden en fazla gençlerin karlı çıkacağını vurgulayan Bağış, toplumu birleştirme, ortak paydalarda ortak çıkarı bir araya getirmek için çaba sarf ettiğini anlattı.
Derneklerin bir arada olmasının, Türkiye'nin geleceği açısından umut verici olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye'yi bir noktadan bir noktaya getirdiklerini, bundan sonra da gençlere büyük görevler düştüğünü söyledi.
Bağış, ''Türkiye'yi dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri yapmak istiyoruz. 3 bin dolar olarak aldığımız milli geliri 10 bin dolara çıkardık ama 25 bin dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu yapacağız derken de bu partide üç dönemden fazla peş peşe milletvekilliği olmasın diyoruz. Üçüncü dönem bir milletvekili olarak kime güvenerek 2023 hedeflerini koyuyorum? Sizlere güvenerek bu hedefleri koyuyoruz. 2023 yılının Türkiye yöneticileri bu salonun içerisinden çıkacak. Kimileriniz 2023 yılında milletvekili, kimileriniz genel müdür, kimileriniz vali, kimileriniz bakan, belki de içinizden birileri başbakan olacak'' dedi.
Mehmet Akif Ersoy'un ''Tefrika girmedikçe bir millete düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez'' sözüne atıfta bulunan Bağış, şunları kaydetti:
''Gerçekten de geçmişte bizim insanımızı toplu vuramadıkları zaman bütün yüreklerin sızladığı dönemlerin yaşandığını hep beraber gördük. Arakan, Gazze, Somali, Sudan ve Keşmir'den bahsedildi. Birliğin, beraberliğin ne kadar anlamlı olduğunu yaşadığımız küresel sorunlar çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Bir düşünün, yürekleri bizimle birlikte ramazan heyecanı taşıyan tüm insanlar bir ve beraber olsaydı bugün Somali'de kıtlık, Arakan'da zulüm devam ediyor olur muydu? Bugün Suriye'de bir 'Şam şeytanı' kendi vatandaşlarına tanklarla, tüfeklerle, bombalarla savaş açmış olabilir miydi?''
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a, konuşmasının ardından bir tablo ve Kur'an-ı Kerim hediye edildi.
Toplantıya, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), Birlik Vakfı, Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜMSİAD) genç üyeleri katıldı.