ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın dün Ramallah'da İsrail askerlerinin müdahalesinin ardından yaşamını yitirmesine ilişkin "Uluslararası toplumun İsrail'in bu tutumuna karşı daha keskin tavır almasını bekliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Hem ikili hem de bölgesel konularda Türk-Slovak ilişkilerinin son derece iyi noktada olduğunu ve giderek hız kazandığını söyleyen Çavuşoğlu, NATO müttefiki olan iki ülkenin pek çok uluslararası platformda işbirliği yaptığını söyledi. Bölgesel ve küresel birçok konuda ortak görüşlere sahip olduklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, "İkili ilişkilerimizin tüm boyutlarını ele aldık ve Avrupa Birliği üyeliğimiz, Kıbrıs, Balkanlar, Irak, Suriye gibi birçok konuyu değerlendirme fırsatımız oldu" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Slovakya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü Vişegrad Dörtlüsü mekanizması çerçevesinde işbirliği imkanlarını da ele aldıklarını ve bu bağlamda bir sonraki toplantıyı Türkiye'de yapmak istediklerini, ayrıca Balkanlar için oluşturulan fona katkı sağlamak istediklerini de muhatabına anlattığını ifade etti.  

Görüşmede mükemmel seyreden ilişkileri ileriye taşıma konusunda iradelerini teyit ettiklerini ve bölgesel konularda benzer endişe ve yaklaşımlara sahip olduklarını gördüklerini aktaran Çavuşoğlu, ekonomik açıdan da ikili ticaret hacminin 1,5 milyar dolar olmasına rağmen 5 milyar dolarlık hedefine ulaşmak için gayret sarf edeceklerini vurguladı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Birinci Dünya Savaşı'nda şehit olan Türk askerleri için Slovakya'da şehirlik ve anıt inşa edilmesi meselesini de ele aldık. Göstermiş olduğu yakın işbirliği ve destek için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca değerli mevkidaşım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı anlaşması imzalayacak. Bu anlaşma, ilişkimizin somut sonucudur. Görüşmelerimizde ülkelerimizin uluslararası platformdaki işbirliğinden duyduğumuz memnuniyeti de teyit ettik. Türkiye'ye uluslararası alanda verdikleri destek için teşekkür ediyorum." 

Bakan Çavuşoğlu, CIA'nın 11 Eylül sonrası dönemde terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama tekniklerine ilişkin ABD Senatosu İstihbarat Daimi Komitesi tarafından hazırlanan kapsamlı rapor hatırlatılarak, "Pek çok ülke kendi vatandaşlarına yönelik bu tür uygulama olup olmadığı yönünde ABD'den bilgi talep etti. Ankara'nın böyle bir talebi olacak mı" sorusuna karşılık, 5 bin sayfalık raporu Türk vatandaşlarının da olup olmadığı yönüyle incelediklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Rapora baktığınızda gerçekten kabul edilemez ve insanlık dışı muamele ve işkence görülüyor. Şeffaflık önemli ama bu yapılan işkenceyi mazur göstermez. Umarım dost ve müttefik ülke Amerika'da bir daha böyle insanlık dışı muameleler tekrar etmez" ifadesini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın dün Ramallah'da İsrail askerlerinin müdahalesinin ardından yaşamını yitirmesine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ise şunları söyledi:

"Bunlar hep İsrail'in saldırgan tutumlarının bir sonucudur. İsrail bir gün Gazze'yi bombalıyor, çocukları ve kadınları öldürüyor, Birleşmiş Milletler binasını, okulları, hastaneleri, evleri bombalıyor. İsrail'in bu saldırgan tutumu değişik boyutlarıyla devam ediyor, İslam dünyasının en kutsal mekanlarına pervasızca saldırıyor. Bunu yaparken de Filistin topraklarını çalmaya, zorla ellerinden almaya devam ediyor. Zaten dünkü olayda bakan kendi topraklarına barışın sembolü zeytin ağacı dikmek isterken öldü. Uluslararası toplumun İsrail'in bu tutumuna karşı daha keskin tavır almasını bekliyoruz."