KÖLN

Başbakan Yardımcısı İşler, Köln Kardinalinin Müslümanlara yönelik sözlerine ilişkin, "Talihsiz bir söz ve yanlış bir açıklama olarak değerlendiriyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Köln Kardinali Joachim Meisner'in Müslümanlara yönelik sözlerine ilişkin, "Kardinal'in söylemiş olduğu sözler bana da iletildi. Hakikaten talihsiz bir söz ve yanlış bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Hiçbir insanın başka bir insandan üstünlüğü yoktur" dedi.

İşler, Almanya gezisi kapsamında Köln Katedrali'ni ziyaret etti.  İşler, Köln Katedrali'nin mimari olarak şaheser bir eser olduğunu ve yüzyıllardır ayakta durabildiğine dikkati çekti.

Katedral'de kendisine eşlik eden rehberin anlattığı bir olaya dikkati çeken İşler,  "Rehberin anlatımıyla dikkatlerimi çeken bir husus var. Buraya gelen Müslümanlar başta Tükler olmak üzere bayram namazı kılmak istediklerinde kendilerine müracaat ettiklerinde 1964 yılında kilisenin belli bir kısmındaki sıralar kaldırılarak bayram namazı kılınması için orası hazırlanmış" diye konuştu.

Kilisede bayram namazı kılınmasının güzel bir anı olduğunu anlatan İşler, "Aslında bütün dinler, özellikle ilahi kaynaklı dinler hepsi tek kaynaktan beslendiği için ortak noktaları çoktur. Biz bütün insanların kardeş olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda bu kilisede bayram namazı kıldırılmasını da bir hoşgörü olarak önemsiyorum" değerlendirmesini yaptı.

Kardinalin sözleri

AA muhabirine Köln Kardinali Joachim Meisner'in Müslümanlara yönelik sözleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Yardımcısı İşler, şunları kaydetti:

"Kardinal'in söylemiş olduğu sözler bana da iletildi. Hakikaten talihsiz bir söz ve yanlış bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Hiçbir insanın başka bir insandan üstünlüğü yoktur. Ne siyahın beyaza üstünlüğü ne de Arap'ın Acem'e üstünlüğü söz konusudur. Biz böyle inanıyoruz, bütün insanları eşit görüyoruz ve dinde zorlama olmadığına inanıyoruz. İnanç hürriyeti olduğuna inanıyoruz.

Yaratıcı olan yüce Rabbimiz kimseye şu inancı, bu inancı benimsemek dayatmasında bulunmuyor. Kuran-ı Kerim'i okuduğunuzda bunu görürsünüz. Ancak insanı hür iradesiyle baş başa bırakıyor eğer yanlış yaparsan cehennem diyor, doğru yaparsan, bana inanırsan, ahirete inanırsan o zaman da cennet diyor. Dolayısıyla yapılan bu açıklamayı, talihsizlik olarak görüyorum. Sanırım bu olay burada toplumda bir rahatsızlık oluşturdu."

Köln Kardinali Joachim Meisner, grup temsilcilerine yaptığı konuşmada muhafazakar görüşleriyle bilinen "Neocatechumenal Way" isimli Katolik grubuna hitaben, "Sizden bir aile, üç Müslüman aileye denk geliyor" ifadesini kullanmıştı.

Sizlerin Avrupa Parlamentosu'nda da temsil edilmesini önemsiyoruz

İşler, ayrıca Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve Avrupa Türk-İslam Birliği (ATİB) genel merkezlerini de ziyaret etti. UETD'de kısa bir konuşma yapan İşler, UETD'ye Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde büyük işler düştüğünü söyledi.

Almanya'da yaşayan vatandaşların Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilmesini önemsediklerini vurgulayan İşler, "Sizler bu vazifenizin, sorumluluğunuz bilinciyle hareket ederek inşallah yaklaşık 10 yıldır bir misyon üstlendiniz ve bu misyonu yerine getiriyorsunuz. Özellikle Avrupa Parlamentosu'ndan yüzde 3 barajının kalkacağı yönünde UETD Başkanımızın bir ifadesi oldu. Bunun da kalkmasıyla birlikte sizlerin Avrupa Parlamentosu'nda da temsil edilmesini önemsiyoruz" ifadesini kullandı.

İşler, devlet millet kaynaşmasını sağlamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade ederek bu amaçla 2010 yılında kurulan Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) vasıtasıyla da yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda devlet olarak gereken desteği verdiklerini sözlerine ekledi.