ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AOÇ'nin Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarı ile yoğurt üretimine ilişkin bir proje yürüttüğünü bildirdi.

Son 30 yılda endüstriyel manada yoğurdun mayalanmasında kullanılan bakterilerin, mayaların dışarıdan ithal edildiğine işaret eden Bakan Eker, ''AOÇ de Türkiye'de bunu üretip, geliştirip Anadolu'nun yerli mayasını oluşturup, bunu süt endüstrisinin kullanacağı hale getirdi'' dedi.

AOÇ'nin yoğurt mayalamasında kullanılan ''lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus'' adlı iki bakteriyi, Artvin, Aydın ve Çankırı gibi illerin köylerinde kullanılan maya ve yoğurtlardan elde ettiğini anlatan Eker, bunun uygun ortamlarda geliştirilip endüstrinin kullanabileceği hale getirildiğini söyledi.

Konuşmasının ardından Bakan Eker, AOÇ Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan ile AOÇ tarafından satışa sunulan keçi sütü ve mayayı kullanarak tencere içerisinde yoğurt mayaladı.

Yoğurt mayalamanın tekniklerini anlatan Eker, bir gazetecinin ''ya tutmazsa'' şeklinde esprisine, ''ya tutarsa'' karşılığını verdi.