TBMM - AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerine AB süreciyle ilgili bilgi verdi.

Bağış, Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunun TBMM'den geçtiğini belirterek, Türkiye'nin AB ile müzakere fasıllarından 17'sinin engellenme nedeniyle açılamadığını, açılabilecek 3 faslın bulunduğunu, bunların ''Kamu Alımları, Sosyal Politikalar ve İstihdam ile Rekabet'' fasılları olduğunu söyledi.

Son dönemde fasılların açılması yönünde önemli adımlar atıldığını ifade eden Bağış, ''Dün itibariyle Komisyon, Türkiye Cumhuriyeti'nden bu faslın açılış kriterlerine yönelik taleplerini bildiren resmi yazıyı ulaştırdı. Zaten biz bu fasla yönelik bir eylem planı taslağımızı hazırlamıştık'' diye konuştu.

Bağış, ''Kısa bir süre içinde bu faslın açılmasına yönelik adımlarımızı atacağız ve ümit ediyorum ki İrlanda dönem başkanlığı içerisinde yani Haziran sonuna kadar biz Bölgesel Politikalar faslını açmış olacağız'' şeklinde konuştu.

28 Şubat tarihe gömülmüştür

Meclis'te komisyona bilgi verdiği tarihin 28 Şubat'a rastlamasını ''önemli bir tevafuk'' olarak değerlendiren Bağış, bugünün utançla anıldığını belirterek, ''Bizim insanımız, bizim milletimiz hep birlikte demokrasisine sahip çıkmıştır. Ülkenin geleceğine sahip çıkmıştır ve kimilerine göre 400 milyar dolarlık bir zarara uğratan o karanlık dönemi geçmişe gömmüştür. Çok şükür bugün Türkiye AB üyesi ülkelerin hepsinden daha hızlı büyüyen bir ekonomik potansiyel ortaya koymuştur'' diye konuştu.