ANKARA 

Ankara Palas'taki yemek öncesi konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi onuruna vereceği yemeğe rahatsızlığı nedeniyle katılamadığını ve yemeğe Başbakan Erdoğan adına kendisinin vekalet ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Yayi ile görüşmeyi çok arzu ettiğini, iki ülke ve hükümetler arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek adına neler yapılabileceğini görüşeceklerini ancak yemeğe katılamaması nedeniyle selam ve saygılarını ilettiğini belirten Arınç, ''Sayın Cumhurbaşkanını Ankara'da ağırlamaktan onur duyuyorum'' dedi.

Yayi'nin geçen yıl Temmuz ayında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Bülent Arınç, ''Bu kurulan ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

''Türkiye, Benin'in kalbinde yer almaktadır''

Konuk Cumhurbaşkanı Yayi de ''Türkiye şu anda dünyanın en büyük 15 ekonomisi içerisinde yer almaktadır. Bu çerçevede oluşturulan Türkiye-Afrika işbirliği çalışmalarını büyük bir memnuniyetle takip ediyorum'' diye konuştu.

Türkiye'nin gelecek vadeden Afrika Kıtası'nın hedeflerini çok iyi anladığına dikkati çeken Yayi, Afrika'da demokratik değerlerin ve iyi yönetişim değerlerinin ön plana çıktığını, tarım, gıda sağlığı, çevre, altyapı, gençlerin eğitimi ve istihdama kazandırılması konularının da önem kazandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, ''Hem ikili hem de uluslararası ilişkiler çerçevesinde Afrika şu anda Türkiye ile ortak zenginliklerini güçlendirmeye hazırdır. Türkiye, Benin'in kalbinde yer almaktadır'' dedi.

Yemeğe TİKA Başkanı Serdar Çam, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Türkiye-Gana Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı İsmail Kaşdemir, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye'nin Akra Büyükelçisi Aydın Nurhan da katıldı.