ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, A Haber'in canlı yayınında, 2000-2007 yılları arasında aşırı sağcı ''Nasyonalsosyalist Yeraltı'' (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen 8'i Türk 10 kişinin cinayetleriyle ilgili Almanya'daki davada, Türk medyasının mahkeme salonuna alınmamasına ilişkin soruları yanıtladı.

Büyükelçiliğin konuyla ilgili girişimlerde bulunduğunu, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve bir grup milletvekilinin davayı takip etmesi için izin istendiğini ancak olumsuz yanıt alındığını hatırlattı.

''Bu davalarda Türkiye taraftır. Türk vatandaşları taraftır, davanın mağdurudur. Bu davada olmayacak da nerede olacak'' diyen Bozdağ, mahkemelerin aleni olduğunu kaydetti.

''Alman mahkemesi maalesef Türkiye'nin Büyükelçisine de komisyon başkanına da milletvekiline de medyasına da orada yer vermemiş'' ifadelerini kullanan Bozdağ, ''Bu şunu gösteriyor; mahkemenin bu işte taraf pozisyonunda olduğunu gösteriyor. Halbuki mahkeme objektif olmalı, adil olmalı, adaletiyle konuşmalı. Mağdurlara orada yer vermeli ve Türk tarafına yer vermeli'' dedi.

Çok sayıda Alman gazetecinin duruşmaya alınmasına karşın birkaç Türk gazetecinin bile orada bulunmasına izin verilmemesine tepki gösteren Bekir Bozdağ, girişimlerinden şu ana kadar olumlu bir sonuç alınmadığını ancak izleyici olarak girilebileceğinin aktarıldığını bildirdi.

Bozdağ, ''Bu mahkemenin başkanı ve üyeleri Türk medyasından, Türkiye'nin Büyükelçisinden, İnsan Hakları Komisyonu Başkanından niye çekiniyorlar? Eğer mahkemede dosya, yargılama konusunda objektiflerse Türk heyetini almaktan niye çekiniyorlar? Demek ki subjektif bir yaklaşımları var ki korkuyorlar'' değerlendirmesinde bulundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Almanya'ya gidiyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Almanya'daki davayı izleyebileceklerini düşündüğünü, kendilerine şu ana kadar bunun aksi bir şey söylenmediğini belirterek, ''Normali, bizim orada gidip duruşmayı izlememizdir. Bu konuda Alman makamlarının bize yardımcı olacağını düşünüyorum'' dedi.