İSTANBUL


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çözüm süreci komisyonunun kurulmasına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu komisyonun Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. maddelerine göre talep edildiğini, Meclis'in de kurulmasına karar verdiğini söyledi. 

Çiçek, "Gündemdeki konuların şu an itibarıyla bu komisyonlarla ilgisi yok çünkü ne getirilmiş teklif ne de bir kanun tasarısı var" dedi.

Cemil Çiçek, ikinci komisyonun, belli bir konuda bilgi edinmek için kurulan araştırma komisyonları olduğunu söyledi. Bunların 20 milletvekili veya bir parti grubunun bir konunun araştırılması için verdiği önerge üzerine, TBMM'nin kararıyla Meclis'teki temsil oranlarına göre kurulduğunu anlatan Çiçek, kamuoyunda "Darbeleri Araştırma Komisyonu" ve "Böcek Komisyonu"nu olarak bilinen komisyonları örnek olarak gösterdi. 

Meclis Başkanı Çiçek, üçüncü komisyonun, Meclis'te bulunan siyasi partilerin, görüş birliği içerisinde belli bir konuda taslakların hazırlanması bakımından oluşturulan uzlaşma, uyum komisyonları olduğunu söyledi.

Söz konusu üç komisyonun, bugüne kadar Meclis geleneğinde bulunduğunu ve işlemlerin buna göre yürütüldüğünü belirten Çiçek, şunları kaydetti:

"Halbuki dışarıda bir kısım insanlar bir araya gelerek 'Akil Adamlar' diye bilinen, sürece katkı vermek için faaliyet göstereceği ifade edilen bu komisyonların, daha evvel Meclis bünyesinde kurulması arzu edildi. 'Bizim Meclis komisyonlarımız buna imkan vermez' dedik. Çünkü bu komisyonların üçünün de üyeleri tamamıyla milletvekilidir, dışarıdan birisi bu komisyonlara üye olamaz.

Türkiye'nin temel sıkıntısı, mevzuat bilmeden tartışma yapıyoruz, ondan sonra da işler karışıyor. Bizim her 3 komisyonumuzun da çözüm süreciyle ilgili olarak, bu görevlerinin dışında başkaca görevleri yerine getirmeleri de mümkün gözükmüyor. Yani sınır dışına çıkacak terör örgütü üyelerinin denetlenmesi, vesaire gibi bunların Mecliste denetlenmesi yönünde bazı talepler var. Vatandaş, bu komisyonlarla bu talebi de karıştırıyor olabilir."