ANKARA 

TBMM'de yeni anayasa için siyasi parti grupları arasında görüşmeler devam ederken, AK Parti yönetimi, başkanlık sistemini halka anlatma çalışmalarına hız verdi.

Tüm illerde "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konferansları düzenleyen, 60 bin adet "Türkiye Başkanlık Sistemini Tartışıyor" kitapçığı bastıran AK Parti, yeni bir proje daha hazırladı.

Proje kapsamında hazırlanacak kitapçıkta, 10 ülkedeki farklı yönetim modelleri incelenecek.

Öncekinden farklı bir yöntem izlenerek hazırlanacak kitapçıkta, yönetim sistemleri "karşılaştırmalı" olarak ele alınacak. Kitapçıkta, "başkanlık sistemi ile kuvvetler ayrılığı ortadan kalkar mı", "başkanlık sistemi demokrasiyle çelişir mi" gibi 20 farklı soru ve cevapları yer alacak. Karşılaştırmalı kitapçık, 10 akademisyen tarafından hazırlanacak.

Rahatsızlar

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Ar-Ge Başkanlığınca yürütülen projeyi, AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'deki mevcut parlamenter sistemin pek çok eksik ve yanlış tarafları bulunduğunu ifade eden Soylu, "Muhalefet partileri, başkanlık sistemine karşı çıkıyormuş gibi yaparken, Türkiye'de işlemekte olan bu sistemin tartışılmasını önlemeye çalışıyorlar. Mevcut sistemin açıklarının görünmesinden rahatsız" dedi.