DİYARBAKIR - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, " AK Parti zayıflarsa Çözüm Süreci zayıflar,AK Parti güçlenirse Çözüm Süreci hızlanır ve silahlar bir daha çıkarılmayacak şekilde gömülür" diye konuştu.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Bakan Işık, Kalkınma Bakanı ve AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı Cevdet Yılmaz'ın Yenişehir ilçesindeki seçim bürosunun açılışına katıldı. Burada partililerle sohbet eden bakanlar, Çözüm Süreci'nin başarıya ulaşması ve ülkedeki istikrarın devamı için destek istedi.

Bakan Işık, yaptığı konuşmada, HDP ile MHP'yi aynı anda güçlendirerek gerilim atmosferi oluşturulmaya çalışıldığına vurgu yaptı.

Birilerinin gerilim üzerinden siyaset yapmayı bugüne kadar alışkanlık haline getirdiğini aktaran Işık, kendilerinin tek dertlerinin Türkiye'yi büyütmek olduğunu söyledi.

Bölge refahının artması için Çözüm Süreci'nin bir anahtar olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:

"Çözüm Süreci bölgemizinde, ülkemizinde geleceği için olmazsa olmazsa bir nokta. Biz AK Parti iktidarı olarak her türlü bu noktadaki karşı çıkmaya rağmen Çözüm Süreci'nde kararlılıkla yürüyoruz. AK Parti zayıflarsa Çözüm Süreci zayıflar, AK Parti güçlenirse Çözüm Süreci hızlanır ve silahlar bir daha çıkarılmayacak şekilde gömülür. Dağında silahlı insanın gezdiği değil, şehrinde mutlu ve müreffeh yaşayan, sanayi bölgelerinde insanların çalıştığı, silah seslerinin değil de makinelerin tıkır tıkır çalıştığı bir şehir istiyoruz. Bunun için de Diyarbakır halkından bu seçimde AK Parti'ye daha yoğun bir destek istiyoruz."

- "HDP'nin farklı kulvara kaydığını çok rahat görüyoruz"

1990'lı yıllarda Diyarbakır'ın yaşadığı acılara, faili meçhul cinayetlere ve buradaki her türlü insan hakları ihlaline adeta alkış tutan kesimlerin bugün HDP'yi alkışladığına işaret eden Işık, şöyle devam etti:

"Ne oldu da ne değişti de daha düne kadar bu bölgedeki her türlü insan hakları ihlaline 'amma terörle mücadele var' diyerek savunurken bugün HDP'yi alkışlar konuma geldiniz. Acaba onlar mı bölgeye bakışlarını değiştirdiler yoksa HDP mi farklı kulvara kaydı? HDP'nin farklı kulvara kaydığını biz çok rahat görüyoruz. Daha düne kadar muhafazakar değerler üzerinden konuşmayan HDP, bugün dinle diyanetle uğraşmaya başladı. Daha düne kadar 'muhafazakarız' diyerek müftü adayı gösterenler diyanet işlerini kapatmaktan bahsetmeye başladı ve özellikle maalesef her bir muhafazakar kardeşimizi derinden yaralayan Taksim-Kabe benzetmesi yapmaya başladı. Belli ki HDP, Kürtlerin partisi olmaktan Marksist Leninist bir parti olmaya doğru hızla ilerliyor."

- "Bölgeye hiçbir hükümetin yapmadığı kadar yatırım yaptık"

Bakan Yılmaz da Çözüm Süreci'nin aynı zamanda bir kalkınma süreci olduğunu anlattı.

Çözüm Süreci ile bu bölgenin potansiyellerinin de harekete geçtiğini kaydeden Yılmaz, "Kaynaklarımızı boş yere harcamayacağız, kardeş kavgasıyla enerjimizi harcamayacağız. Aksine bu kaynaklarımızı çocuklarımız için gençlerimiz için çiftçilerimiz için üreticilerimiz için harcayacağız" dedi.

"Kim ne derse desin, güçlü sivil yönetimlerin olmadığı bir yerde ne Çözüm Süreci'ni sonuçlandırmak mümkün, ne ekonomiyi arzu ettiğimiz yere taşımak mümkün, ne de uluslararası alanda gücümüzü ortaya koymamız mümkün" diyen Yılmaz, Türkiye'nin istikrarla son 12 yılda çok büyük mesafeler katettiğini ifade etti.

Yılmaz, şunları söyledi:

"İnşallah önümüzdeki yıllarda istikrarını güçlendirmiş bir ülke olarak Türkiye bir taraftan büyüyecek, uluslararası alanda farklı bir yere gelecek, diğer taraftan bölgelerarası dengesizlikleri de daha fazla giderecek. Son 12 yılda yaptıklarımız ortada. Doğu'ya ve Güneydoğu'ya hiçbir hükümetin yapmadığı kadar yatırım yaptık."

Bakanlar, açılışın ardından Kütüphane Caddesi'ndeki pazar esnafını ziyaret ederek, sohbet etti. Bakanlar, "hayırlı kazanç" dilerken, esnaf da seçimde başarı diledi. Bir esnaf, Bakan Yılmaz için dua etti.

- HDP binalarındaki patlama

Bakan Işık ve Yılmaz daha sonra Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Hüseyin Aksu, bakanlara Diyarbakır'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakanlar, burada gazetecilerin "HDP'nin seçim bürolarına yönelik saldırıları"na ilişkin sorularını yanıtladı.

Işık, seçimlere giderken birilerinin provokasyonlarla Türkiye'nin huzurunu kaçırmaya çalıştığını belirtti.

Şiddeti kim yaparsa yapsın, kimden gelirse gelsin telin ettiklerini ifade eden Işık, şöyle dedi:

"Demokrasilerde seçim bir şölen havasında yapılır. Herkes hür idaresiyle kendini tanıtır, insanlarda hür iradeleriyle oyunu kullanır. HDP'ye özellikle Adana ve Mersin'de yapılan saldırıları şiddetle kınıyorum, yaralanan insanlara acil şifa diliyorum. Bu tip olayların bir daha kesinlikle olmamasını özellikle altını çizerek vurguluyorum. Şiddet kimden gelirse gelsin, baskı kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın şiddetle kınıyoruz ve her zaman karşısında olduk bundan sonrada karşısında olmaya devam edeceğiz."

Bir siyasi partiye yapılmış saldırının aslında bütün siyasi partilere yapılmış, bir siyasetçiye yapılan saldırının da tüm siyasetçilere yapılmış sayıldığını belirten Kalkınma Bakanı Yılmaz da saldırıları tüm siyaset kurumuna yapılmış provokatif bir saldırı olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

Faillerin en kısa zamanda yakalanması temennisinde bulunan Yılmaz, şunları kaydetti:

"İlgili kurumlarımız bu konuyla ilgili çalışmaları yapıyorlardır. Bu saldırıları yapanlara en kısa zamanda adaletin önünde hep birlikte hesap sormamız lazım. Tabi bu vesileyle benzer şekilde bütün partilere yapılan saldırıları partimiz de dahil olmak üzere yapılan bütün saldırıları lanetliyoruz. Siyaset şiddetten uzak bir şekilde herkesin fikrini özgürce ifade edebildiği bir ortamda yapılmalı. Şölen havasında geçmeli, barış içinde olmalı ve seçmen hür iradesiyle gidip oyunu kullanmalı. Kimi hayırlı ve yararlı görüyorsa ona desteğini verebilmeli."