TBMM

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yılmaz, "terör örgütünün çekilme sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ne yapacağı" ile ilgili soru üzerine, "Hukuk, kanun ne diyorsa o yapılır" dedi.

"Askerin o bölgeden çekilmesi gibi bir durum sözkonusu mu?" sorusuna Yılmaz, "Yok, yok, 780 bin kilometrekarede, her yerde Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuku ve kanunu geçerlidir. Hiç bir ayırım yoktur" yanıtını verdi.

Yılmaz, "Açıklamanın zamanlamasını nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine, "Hiç bir anormallik görmüyorum, zamanlama bakımından normaldir" dedi.

"Birlik olarak batıya çekilme sözkonusu mu?" sorusuna da cevap veren Yılmaz, "Hayır hayır, hiç öyle bir durum yok. 780 bin kilometrekarede bu ülkenin güvenliği ne gerektiriyorsa o aynen yapılır. Dünle bugün arasında bir fark yoktur. Herhangi bir bölgede zafiyet oluşturulmaz. Oradaki insanımızın da korunması..." diye konuştu.

Bakan Yılmaz,  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin orada, hak ve özgürlüklerin kullanılması için de var olduğunu belirterek, "Oradaki insanların da can güvenliğine ihtiyacı var. Güvenlik güçlerimizi temel hak ve hürriyetlerin koruyucusu ve kullanılmasını sağlayan unsur olarak görmek lazım" dedi.

"Çekilme sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ne yapacağı hep konuşuluyor. Valilik üzerinden durum vardı. Durum netleşti mi?" sorusuna yanıt verirken Yılmaz, "Hukuk, kanun ne diyorsa o yapılır" diye konuştu.

Afganistan'da kaçırılan Türkler

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Afganistan'ın doğusundaki Logar bölgesinde helikopterleri zorunlu iniş yapan Türk vatandaşlarının Taliban tarafından kaçırılması" ile ilgili soru üzerine, "Afganistan'da yeni bir gelişme yok ama iyi neticelenir diye umudumuz var" diye konuştu.

Yılmaz, iki hafta önce Afganistan'da olduğunu hatırlatarak, "Afganistan'la Türkiye'nin algılaması; dost, kardeş ülke. Afganistan Devlet Başkanı Karzai ile görüştüm. Karzai'nin mesajı şuydu: 'Türk askerinin olduğu yerde biz kendimizi güvende hissederiz.' Dolayısıyla, 2014 sonrasında NATO çekilse dahi, Türk askerinin NATO'da olmasını isteriz. Mezar-ı Şerife de gittim, Afganistan'ın her yerinde olan halkın söylediği husus bu; (siz bizdensiniz)" dedi.

Yılmaz, "NATO çekilse dahi Türk ordusu orada kalsın mı istiyor Karzai? Kalabilir mi?" sorusuna, şu cevabı verdi:
"Evet, bizim de düşüncemiz odur. Biz orada kalacağız. Biz Atatürk zamanında da oradaydık. Karzai bunu bize resmi olarak iletti, biz de kabul ettik. Atatürk ile Amanullah dönemine bakın, onların silahlı kuvvetlerinin eğitimi, tıp doktorlarının eğitimi, okul döneminde de Türkiye ile işbirliği var. Ebedi dostluk anlaşması var. Türkiye'yi ilk tanıyan devlet, ilk anlaşma imzaladığımız devlet Afganistan'dır. 1921'de daha devlet kurulmamış, İstanbul'da bir devlet var ama Ankara'daki devletin bir şekilde bu ulusun tek temsilcisi olacağını önceden görerek, Türkiye ile anlaşma imzalamış ilk devlettir. Moskova'da imzalanıyor."

"Afganistan halkı, Türk ordusunu yanında görmek istiyor"

Afganistan'da 8 kişinin kaybolması ile ilgili yeni bir durum olup olmadığının sorulması üzerine Yılmaz, "Yeni bir durum yok ama biz iyi olduklarını biliyoruz. Kısa bir süre sonunda serbest bırakılacaklarını umuyoruz" dedi.

Bakan Yılmaz, "Askerler şu andaki yapıyla mı kalacak?" sorusuna yanıt verirken, "Silahlı kuvvetlerimiz bir çalışma yapıyor. Biz Afganistan halkının yanındayız, Yönetim kim olursa... Afganistan halkı Türk ordusunu ve Türk milletini yanında görmek istiyor" diye konuştu.

"Sayı artacak diyebilir miyiz?" sorusuna yılmaz, "Hayır, diyemeyiz" yanıtını verdi.

İsmet Yılmaz, "(Serbest bırakılacağını umut ediyorum) sözünü, yaptığınız görüşmeler sonrasında mı söylüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Yok. Geçmiş uygulamalar, tecrübelerimiz bunu gösteriyor. İki yıl önce kaçırılan bir mühendisimiz serbest bırakılmıştı" dedi.