TBMM - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Suriye politikasında Türkiye'yi bir batağa sürüklediler. Daha düne kadar 'kardeşim' dediği kişiye altı ay bile geçmeden, 180 derece çark edip, bir numaralı düşman ilan eden kişiye sesleniyorum; eğer orada bir bomba patladıysa bunun sorumluluğu senin sırtındadır. Bu da sakın ola ki uçak işine dönmesin. Uçağın düşürüldüğünü de biz başka yerlerden öğrendik.''

Gazete ve televizyonların 21 Temmuz 2012'de ''Cilvegözü Sınır Kapısı Türkiye tarafından tek taraflı olarak kapatıldı'' şeklinde haberler verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''Madem bu sınır kapısı kapatıldı, nereden geliyor bu? Nasıl geliyor bu? Suriye tarafı kimin kontrolünde? Hatay tarafında ne oluyor?'' sorularını sordu.

Kılıçdaroğlu, ''Bu bomba olayını siz, Türkiye Cumhuriyeti'nin vakarına yakışır şekilde, kamuoyunu tatmin edecek şekilde açıklayacak mısın, açıklamayacak mısın? Bunu bekliyoruz'' diye konuştu.

Şantajla anayasa değişmez
Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''Birden bire bir itiraz; 'Efendim ya Mart ayı sonuna kadar bitirirsiniz, bitirmezseniz biz kendi anayasamızı vereceğiz'. Şantajla bir ülkenin anayasası değişmez. O şantaj belki birileri için geçerlidir ama onların unutmaması gereken bir şey var; hiçbir şantaj, hiçbir CHP'li için geçerli değildir.''

''Bu anlayışa sahip olanları Şhangay Beşlisi'ne bile almazlar''

Türkiye'nin yönünün çağdaş uygarlık olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, ''(Yetkilerin tamamı ben de olsun, ben istediğimi yapayım). Bunun adı ne olsun? Demokrasi olsun? Bu anlayışa sahip olanları bırakın AB'yi, Şhangay Beşlisi'ne bile almazlar. Ama o beyefendiye bir tavsiyem var. Bir üçlü yapsınlar; Katar, Suudi Arabistan, Türkiye. Biraz da zorlarsa onun da liderliğini alır. Böyle bir anlayış olabilir mi? 21. yüzyılın Türkiyesi böyle bir anlayışa hapsedilebilir mi?'' şeklinde konuştu.