BUDAPEŞTE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte'deki ELTE Üniversitesi'nde öğretim üyeleri ve öğrencilere hitap etti.

Avrupa'nın en köklü bilim yuvalarından biri olarak nitelediği üniversitenin, mezunlarından 4'ünün Nobel'e layık görüldüğünü, Cumhurbaşkanı Ader'in de bu üniversiteden mezun olduğunu belirten Erdoğan, böylesine seçkin bir gruba hitap etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine değinen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Şu anda AB üyesi ülkelerin bir çoğu var ki Türkiye'nin ne ekonomik durumuyla, ne hak ve özgürlükler noktasındaki durumuyla mukayese edilemeyecek kadar geridedir. AB müktesebatıyla uygunluk noktasında yakından uzaktan alakası yoktur. İdeolojik yaklaşımlarla bunlar AB'ye alınmıştır. Macaristan'ın ülkemizin AB üyelik sürecine verdiği desteğin de bizler için çok değerli olduğunu söylemek istiyorum. Ancak bu noktada maalesef üzülerek ifade etmek isterim ki Macaristan'ın gösterdiği bu yapıcı yaklaşımı AB geneli için söylemek mümkün değildir. AB'nin temel ilkelerinden biri verilen söze sadakattir yani ahde vefa kuralı vardır. Ne yazık ki bazı liderler tarafından bu sadakat çiğnenmiş Türkiye için müzakere sürecinde yeni şartlar ortaya çıkarılmıştır.''

Türkiye'nin üyeliği ırkçılığa panzehir olur

Avrupa'nın içinde bulunduğu dönemde çok ciddi sorunlarla uğraştığını, ciddi bazı tehditleri de içinde barındırdığını ifade eden Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

"Türkiye'nin AB'ye üyeliği Avrupa'ya vizyon katar, ufuk katar. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı anlama fırsatı sunar, 1,5 milyarlık İslam dünyası ile AB arasında bir köprü görevini oluşturur.

-Türkiye'nin üyeliği Avrupa'da alarm veren ırkçılığa karşı adeta bir panzehir olur, hoşgörü zeminini güçlendirir, birlikte yaşama kültürüne güç katar.

-Barışı tehdit eden en önemli sebeplerden bir tanesi fakirliktir, garipliktir. Bizim önce bunu ortadan kaldırabilmek için petrol zenginlerinin Darfur'a, Somali'ye, Myanmar'a ellerini uzatması lazım."

İsrail Büyükelçisi de dinledi

İsrail'in Budapeşte Büyükelçisi İlam Mow, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını merak ettiği için dinlemeye geldiğini belirterek, ''Biz, Türkiye ile düşman değiliz, diplomatik ilişkilerimiz devam ediyor. Türk halkıyla da eskiden beri dostluğumuz var'' diye konuştu.

Slovakya'ya gitti


Başbakan Erdoğan, daha sonra özel uçak ''ANA'' ile TSİ 21.35'te Budapeşte'den Slovakya'nın başkenti Bratislava'ya gitti.

Erdoğan'ı, Bratislava Havaalanı'nda Slovakya Dışişleri Bakan Yardımcısı Peter Burian, Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Milan Zachar ve Türkiye'nin Bratislava Büyükelçisi Gülhan Ulutekin ile öteki yetkililer karşıladı.

Gurbetçiler karşıladı

Başbakan Erdoğan, kaldığı Kempinski Otel'in girişinde ellerinde Türk ve AK Parti bayraklarıyla kendisini bekleyen gurbetçilerle tokalaştı. Erdoğan, daha sonra gurbetçi ailelerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada, soğuk havaya rağmen Başbakan Erdoğan'ı bekleyen gurbetçilerin yanına gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gurbetçi ailelere, ''Başbakanımız henüz gelmedi. Bir kaç dakikaya kadar gelecek. O gelene kadar soğukta üşüyüp hasta olmayın. Ben Sağlık Bakanıyım, sağlığınızı kaybetmeyin'' dedi.