ŞANLIURFA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin öncelikli illerini BKİ'ler aracılığıyla koordine ettiklerini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) BKİ kapsamında yer alan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak için ilk eylem planının daha önce hazırladığını hatırlatan Yılmaz, şimdi ise ikincisinin planlandığını dile getirdi.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) BKİ kapsamındaki iller için de sosyal kalkınma programı çalışması olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) BKİ ve Konya Ovası Projesi BKİ kapsamında da ayrı plan taslağı oluşturuluyor. Dolayısıyla BKİ'ye bağlı iller için hazırlanan eylem planlarında farklı önceliklerimiz var" dedi. 

Yılmaz, yeni planların ise insan odaklı olduğuna dikkati çekti. 

Kalkınmada Türkiye ortalamasının altında olan iller için özellikle kentleşme ve turizm potansiyeline yönelik çalışmalara ağırlık verileceğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Söz konusu illerin hızla ülke ortalamasını yakalamasını amaçlıyoruz. BKİ kapsamındaki 35 il için özel programlar ve 5 yıllık eylem planları hazırlıyoruz. Bu eylem planlarıyla buralardaki yatırımlarımızı çok daha koordineli ve hızlı bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Hatırlanacağı üzere GAP Eylem Planı'nı yaptık şimdi onun ikinci safhasını hazırlıyoruz. Diğer bölgelere de BKİ'leri kurduk. GAP'ın tecrübelerinden istifade ederek bu bölgelerin de gelişmeleri ivedi bir şekilde sağlamak istiyoruz."

Her şehir için belirledikleri öncelikli hedeflere hızlı adımlarla ulaşmak istediklerini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'yi dünya ülkeleri sıralamasında üst seviyelere taşıyabilmek için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.

Kentler arasında da bir denge kurmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Türkiye'nin içindeki dengeyi iyileştirme gayretindeyiz. Topyekun kalkınma sağlamayı ve bütün bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmeye çalışıyoruz" dedi.