Açılımı, “Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” olan ABİDE, MEB tarafından 2016 ve 2018 yıllarında uygulanan ulusal bir ölçme ve değerlendirme sınavıdır.
ABİDE’de de tıpkı PISA gibi, 15 yaş grubundaki öğrencilerin zihinsel becerilerini ölçmektedir.
MEB tarafından bu sınavın amacı, 15 yaş grubundaki öğrencilerimizi ulusal bir sınavla değerlendirmek olarak ifade edilsede, söz konusu sınavın örtük amacının PISA’yı test etmek olduğu anlaşılmaktadır.
Zira ülke olarak hiçbir PISA sınavında hedefimize ulaşamadığımız için MEB yetkilileri yoğun eleştiri altındaydı.
Umulan şuydu: ABİDE sonuçları beklentilerimizi karşılarsa, PISA’nın öğrencilerimizi yeterince isabetli ölçmediğini savunarak, mahcubiyetimizi azaltmış olacaktık.
Ancak veriler netleşince, ABİDE sonuçlarının PISA sonuçlarıyla büyük ölçüde örtüştüğü anlaşılmıştı. Esasen olması gereken de buydu. Çünkü benzer ölçme araçlarıyla, aynı değerleri ölçtüğünüzde sonuçların benzer çıkması ölçme biliminin gereğiydi.
PISA SINAVIYLA İLGİLİ TEMEL YANILGIMIZ NEYDİ?
Evvelce ifade edildiği gibi, PISA 15 yaş grubundaki öğrencilerin zihinsel becerilerini ölçmekteydi. ABİDE de aynı değerleri ölçmek üzere kurgulanmıştı. Böyle olunca da, MEB yetkililerinin aşağıdaki tabloda yer alan sonuçları öngörüyor olmaları gerekirdi.
Yanılgımız şundandı: Bizim, ülke olarak eğitim sistemimiz tipik bir EZBERdir. EZBER eğitim insana zihinsel beceri kazandırmaz! Öyle ise, EZBER eğitim döngüsünde olan çocuklarımızın PISA ve ABİDE gibi zihinsel beceri ölçen sınavlarda başarılı olması beklenmemeliydi.
PEKİ, ÇÖZÜM NEDİR?
Çözüm, zaman kaybetmeden BİLİMSEL yani EZBERSİZ eğitime geçmek ve bunu bütün gerekleriyle uygulamaktır. EZBERSİZ eğitime geçilmediği takdirde, PISA vb. sınavlardan daha kötü sonuçlar almamız kaçınılmazdır!
Aşağıdaki tablo, hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde bu durumu özetlemektedir. Anlaşılan o ki, EZBER eğitim çocuklarımızın doğuştan sahip olduğu zihinsel değerlerini geliştirmek yerine, onları kalıplara mahkûm ederek, vasat ve edilgen bir insan olarak sisteme aktarmaktadır!
TÜRKİYE GENELİNDE KATILIM
İlçe sayısı : 495
Okul sayısı : 1299
Öğrenci sayısı : 38.000