Merhabalar sevgili dostlar,
Manav reyonlarının yavaş yavaş kış sebzeleri ile dolmaya başladığı günlerdeyiz.
İlk yerini alan sebzelerden birisi de ''PIRASA'dır''.
Soğan ve sarımsak ile aynı aileden, dev yeşil soğan görüntüsünde PIRASA, potasyum ve C vitamini zenginidir. Çiğ ve pişmiş olarak yenilebilen pırasa sodyum bakımından düşüktür ve neredeyse hiç doymuş yağ veya kolesterol içermez. İyi bir lif kaynağı olduğu gibi, B6 vitamini, Demir ve magnezyum kaynağıdır.
Anavatanı İtalyadan başlayıp ülkemizi, Filistini, Suriyeyi, Mısırı içine alan Akdeniz Havzasıdır.
Zeytinyağlısı, kıymalısı, böreği ile köftesi de Osmanlı Saray Mutfaklarından günümüze kadar uzanmaktadır.
Bu hafta ilk kış sebzesi pırasa ile haftayı başlatalım ve enfes lezzeti ile pırasa köftesi haftalık yemek listeniz de yerini alsın.
Hepinize kolay gelsin.
 

• MALZEMELER:
• 200 gr dana kıyma
• 300 gr pırasa
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 orta boy patates
• 1 ad yumurta
• 1 çay bardağı (ajda bardak) galeta unu
• 2 çay kaşığı tuz
• Karabiber
• Nane
• 1 çay kaşığı kimyon
 

• KIZARTMAK İÇİN:
• Ayçiçek yağı
 

• BULAMAK İÇİN:
• 1 ad yumurta
• 1 kase galeta unu
 

• HAZIRLANMASI:
• Pırasaları çok ince olacak şekilde halkalar halinde doğrayın.
• Bir tavaya zeytinyağını alın ve pırasaları ekleyerek kavurmaya başlayın.
• Patatesi rendeleyin ve suyunu tamamen sıkarak kavrulmakta olan pırasalara ekleyerek kavurmaya devam edin.
• 5 dakika birlikte kavurmanız yeterli olacaktır.
• Başka bir kaseye aktararak soğutun.
• Kıymayı, yumurtayı, galeta ununu, tuz ve baharatlarını ekleyerek yoğurun.
• Tombikçe oval köfte şekli verin ve buzdolabında dinlendirin.
• Bir tabağa yumurtayı alın ve çırpın.
• Başka bir tabağa da galeta ununu alın.
• Tavaya ayçiçek yağını alarak orta ateşte kızdırın.
• Hazırladığınız köfteleri önce yumurtaya daha sonra galeta ununa buladıktan sonra kızartın.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle...
• Not: Tarifimiz https://www.youtube.com/watch?v=eKrcivxk_gI&t=41s
• Neşem Çelik /YouTube Kanalında...