2019-2020 sezonunda 10. hafta geride kaldı. Bu sezon diğer yıllara oranla gerçekten çok daha zorlu, dişe diş mücadelelerle dolu puan savaşları izliyoruz.

Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında ortaya şu gerçek tüm çıplaklığıyla çıkıyor. Bu yıl her takım her takımı rahatlıkla yenebiliyor. Önceki yıllarda da böylesine sonuçlar oluyordu ancak bu yılki kadar bu durum puan cetveline de yansımıyordu.

Süper Lig’deki puan sıralamasına baktığımızda gördüğümüz manzara da hayli ilginç. Ligdeki ilk üç sırada dört büyükler olarak adlandırdığımız takımları göremiyoruz. 

Onuncu hafta itibarıyla ilk üç sırada, üç Anadolu takımı Aytemiz Alanyaspor, Demir Grup Sivasspor ve BTC Türk Yeni Malatyaspor var.

Puan cetvelindeki duruma göre, Fenerbahçe dördüncü, Trabzonspor beşinci, Galatasaray yedinci ve Beşiktaş ise sekizinci durumda. Bu dörtlünün arasında da yani altıncılık konumunda ise son dört sezonun istikrar abidesi Medipol Başakşehir’i görüyoruz.

Sezonun ilk on haftasına göre durumu farklı kılan tek kriter, puan cetvelindeki sıralama da değil.

Örneğin, puan tablosunun son sırasına adeta demir atan İstikbal Mobilya Kayserispor, ligdeki ilk galibiyetini şampiyonluk hesapları yapan ve rakibini yendiği taktirde, liderlik koltuğuna oturacak olan Fenerbahçe önünde alabiliyor.

Sezona son derece iyi bir performansla giren ve uzun yıllar sonra, bu yıl ciddi anlamda şampiyonluk hesapları yapan Trabzonspor’u, İzmir’in ligdeki tek temsilcisi Göztepe gelip Trabzon’da devirebiliyor. Yani bir başka deyişle kolay maç yok.

Geçtiğimiz yıllarda da bu ve benzeri skorlar ortaya çıkıyordu ancak bu sıklıkta değildi.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu durum, ligi çok daha zevkli ve keyifli kılıyor. Her takımın birbirini rahatlıkla yenebileceğini düşünmek futbolumuz adına da son derece iyi bir şey.

Değinmeye çalıştığım bu tespit, resmi bahis şirketi İddaa’nın oranlarından bile, son derece net bir şekilde anlaşılabiliyor. Önceki yıllarda büyük takımların içeride oynadıkları maçlarda deplasman takımları için konan yüksek oranlar bu sezon daha düşmüş durumda. Çünkü, maçlar her sonuca geçmişle kıyaslandığında çok daha fazla açık. Yani aradaki makas öncesine göre çok daha kapalı durumda.

Sözün özü, geçtiğimiz sezonlarda sürpriz olarak adlandırılan maç sonuçları bu sezon daha sıradan daha normal gibi görünüyor. Bu olgu da, doğal olarak maçlar oynanmadan bir takımı diğer takımın önünde, ‘Peşin favori’ olmasını engelliyor.

Kalın sağlıcakla…