Merhabalar sevgili dostlar,

Yaz sıcakları hissedilir derece de tüm yurtta kendini gösterdiği şu günlerde bazen mutfaklara girmekte zor hale geliyor.

Yaz aylarının çok sevilen sebzelerinin ilk beşine giren patlıcan bugün sos olarak konuğumuz olsun.

Özellikle patlıcan ve acı lezzetleri sevenler için, ister et yemeklerinin yanında isterseniz kahvaltı da yada bir dilim taze ekmeğin üzerine sürerek bile tüketeceğiniz, Güney Doğu Anadolu da sıkça hazırlanan ''ACUKA''yı közlenmiş patlıcan ve yine közlenmiş kapya biber ile hazırlıyalım. Cam kavanoz içinde buzdolabınız da hazır bulunsun ve istediğiniz bir yemek yanında sofranıza alabilirsiniz.

Manav tezgahlarında ve de tam zamanında kullanacağımız patlıcan ve kapya biber,lezzeti ile acının birleşmesinden güzel bir sosu ortaya çıkaracaktır.

Çok bir malzeme gerektirmeden pratik bir şekilde hazırlıyacağınız bu lezzeti umarım seversiniz.

Haydi buyrun birlikte hazırlıyalım.

• MALZEMELER:

• 2 ad patlıcan

• 4 ad kapya biber

• 1 ad kırmızı soğan

• 3 diş sarımsak

• 3 ad etimek

• 2 yemek kaşığı domates salçası

• 3 ad salkım domates

• 1 ad limonun suyu

• 7-8 dal maydanoz

• 3 tatlı kaşığı nar ekşisi

• 3 ad kurutulmuş acı biber (isteğe göre arttırılabilir)

• Tuz

• 5-6 ad iri doğranmış ceviz

• 2 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 çay kaşığı kimyon

• HAZIRLANMASI:

• Patlıcan ve kapya biberlerini ateş üzerinde çevire çevire közleyin ve su değdirmeden kabuklarını ayıklayın.

• Kırmızı soğan ve sarımsakları rondoya alarak karıştırın.

• Közlenen patlıcan ve biberleri ekleyin.

• Domateslerin kabuklarını doğradıktan sonra rondoya ekleyin. Etimekleri Maydanozları,nar ekşisini,limon suyunu acı biberleri ve tuzunu ilave ederek rondoda hepsi güzelce harmanlanana kadar karıştırın.

• Karışımı bir kaseye alın.

• Üzerine iri doğranmış cevizleri,kimyon ve zeytinyağını gezdirerek karıştırın.

• Servis esnasında tabağa alacağınız sosunuzu taze nane yaprakları ve cevizle süsleyerek ikram edebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...