Merhabalar sevgili dostlar,

Yaz sebzeleri zamanı geçmeden, herkesin de çok sık tükettiği ve sevdiği, üstelik bir çok çeşidi ile bazen hanımların bugün ne pişirsem sorusuna hemen cevap veren bir sebzedir ''patlıcan''.. Halk arasında bu kadar sevilmesinin yanı sıra bazen de hiçbir faydası yok diye de yalnış bilgiler ile kafalar bulanır.

Şöyle kısaca sizlere bilgi vermek isterim, Patlıcan bol miktarda lif içermesiyle hazımsızlık gibi sorunları gidermede ve kalp çarpıntısı gibi stres yaratan hastalıkları sakinleştirmede yardımcı olduğu, vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada,aynı zamanda idrar söktürmede de yardımcı olduğu için önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle kemik sağlığını olumlu etkilediği için,osteoproz adı verilen kemik erimesinin önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Zararları diye düşünecek olursakta, tüketim biçimleri ve yeme süreleri itibariyle içinde barındırdığı bazı maddeler yüzünden olumsuzluklar olduğu  gözlenmiştir.

Şöyle ki aşırı patlıcan tüketimi deride kaşıntı ve kızarıklıklara neden olabilmektedir. Bir ayrı husus ise patlıcanın çiğ kullanılması durumunda zehirlenmelere yol açabilir ki, hiç birimiz de patlıcanı çiğ kullanmayız zaten..

Közlenerek ve kızartılarak yenildiği takdirde zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeler en aza inecektir.

Her sebze ve diğer besin maddelerinde olduğu gibi aşırıya kaçmadan, ölçülü yiyerek hepsinin yararlarından faydalanmak en doğru beslenme şeklidir.

Kısa bir bilgilendirmeden sonra gelelim tarifimize..

Hepinize kolay gelsin.

• MALZEMELER:

• 2 ad büyük kemer patlıcan

• 1 ad yumurta

• 1 ad kuru soğan

• 3 yemek kaşığı lor peyniri

• 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz

• Tuz-Karabiber-Kırmızıbiber

• 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu

• KIZARTIRKEN:

• 1 ad yumurta

• 1 çorba kasesi galeta unu

• YANINDA (isteğe beğlı)

• Hardal sos

• HAZIRLANMASI:

• Patlıcanların kabuklarını soyarak rondodan geçirin.

• Üzerlerine tuz serpin karıştırın ve süzgeç içinde bekletin.

• Ara ara soğuk su ile yıkayarak kararmasını önleyin.

• Kara suyu çıkana kadar bu işlemi uygulayın.

• Suyunu iyice sıkarak bir kaseye alın.

• Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu iyice süzerek patlıcanlara ekleyin.

• Lor peynirini, yumurtayı,maydanoz, tuz, kararbiber, kırmızı biber ve kabartma tozu ekleyerek karıştırın.

• Yuvarlak köfte şekli vererek tabağa dizin ve buzlukta dondurun.

• Kızartma yapacağınız zaman bir kaseye yumurtayı çırpın,bir tabağa da galeta ununu alın.

• Tavaya ayçiçek yağını alarak kızdırın.

• Donuk haldeki patlıcan köftelerini önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayarak kızartın.

• Arzuya göre üzerine isterseniz izmir tulum peynir rendesi yada hardal sos ile ikram edebilirsiniz.

• HARDAL SOS:

• Hardal tozu

• Limon suyu

• Zeytinyağ

• Hepinize afiyet olsun

• Sevgiyle...