Merhabalar sevgili dostlar,
BÖREKLER...
Sultan IV.Mehmet (1648-1687)döneminde,her sabah Topkapı Sarayının Kubbealtı bölümünde toplanan ''Divan-ı Hümayun'',devlet işlerini halleder,Sadrazam ve Vezirlerle şatafatlı bir öğle yemeğine geçilirdi.
Sarayın kendisi gibi bu yemekte Osmanlı İmparatorluğunun mikrokozmosuydu.
Önce ''Dane''adıyla hoş kokulu bir pilavla başlayan yemek,ardından ''Şurba-ı Makiyen(tavuk suyuna çorba)ve ''çömlek aşı''(etli güveç)ile devam eder,daha sonra sofraya baklava yada muhallebi gibi sütlü tatlı,son olarak da kebap yada köfte yenirdi.Ancak sofranın merkezinde,yufkadan yapılan beyaz peynir,tavuk,kıyma bazende patates,ıspanak,pırasa ve kabak gibi sebzelerle doldurulan börek olurdu.
Börek,Osmanlı Mutfak Kültürünün bir sembolü olarak büyük saygı görmüştür.
Fakat ,İmparatorluğa methiyeler düzenlerin iddialarına rağmen,Börek,ne Osmanlıya ne de şehirlere özgüydü.Yüzyıllar boyunca göçebelerin ve seyyahların yiyeceği olmuştur.
Kamp ateşlerinde pişirilen,sırt çantalarında taşınan yiyecektir.Hanların Kralların sofralarında yer bulmuş olsa da göç eden,şehirleri fetheden nesillerin mutfağında ki tanığıdır.
Her ne kadar kesin bir bilgi olmasa da,7. yüzyıldan önce Orta Asyalı göçebe Türkler tarafından yapıldığı olma ihtimalinin yüksek olduğu bilinmektedir.
Bozkırdan çıkan börek,zaman içerisinde yeni coğrafyaların damak tadına uyacak ve o coğrafyalara özgü ürünleri yansıtacak biçimde değiştirilmiştir.
Günümüzde hemen her şehirin yada semtin kendi adıyla bütünleşen böreklerini biliriz.Gerek el açması gerek hazır yufka ile hazırlanan her damağa hitap eden iç dolguları ile ''Börekler'',sofralarımız da sıklıkla yerini almaktadır.
Şimdi gelelim bugün ki Böreğimize;Hazır yufka kullanarak hazırlıyacağımız böreğimiz gerek iç dolgusunun lezzeti,gerekse yufkanın çıtır çıtır kızarmasıyla sizleri memnun edecektir.
- MALZEMELER:
- 6 ad Hazır Yufka (taze ve ince açılmış olanı tercih edin)
- İÇ MALZEMESİ:
- 400 gr Dana Kıyma
- 1 ad Kuru Soğan
- 4 yem.kaş.Zeytinyağ
- 3 ad patates
- Tuz+Karabiber+Kırmızı biber
- SOS:
- 1 su bar, Zeytinyağ
- 1 çorba kasesi Un
- ÜZERİNE:
- Yumurta sarısı
- Susam
- HAZIRLANMASI:
- İç dolgusunu hazırlayarak işe başlayalım.
- Kuru soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte kavurun.
- Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Patatesleri rendeleyin ve suyunu iyice sıkın.
- Kavrulan soğan ve kıymaya rende patatesleri ekleyin.
- Tuz,karabiber ve kırmızı biber ekleyerek karıştırın ve kenara alarak soğutun.
- SOS için,zeytinyağını bir kaseye alın.
- Un kasesini de yanınıza alın.
- Yufkaların hepsinin ortadan ikiye keserek yarım ay şekline getirin.
- kesilen yufkanın tekini tezgaha serin ve üzerine zeytinyağ sürdükten sonra un serpin.
- Alt kısmına iç dolgusunu yerleştirin ve rulo sarın.
- Sardığınız börek rulolarını fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin.
- Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın.
- Elinizde az miktarda zeytinyağ kalırsa böreklerin üzerine sürün.
- Yumurta sarısı sürerek susam serpin.
- 175-180 derece de ısıtılmış fırında takribi 35 dakika tamamen kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıktıktan sonra ılık hale gelince istediğiniz boyutlarda keserek servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...