Merhabalar, sevgili dostlar

Dünyada ve Ülkemizde son zamanlar da faydalı besinler arasında ilk sırada yerini alan ''BULGUR'' bugün de bizlere konuk oluyor.

Anadolunun geleneksel yiyeceklerinden bulgurun, pirinçten çok daha besleyici özelliğe sahiptir.

Bulgur, kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen, lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.

Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.

Bulgur da bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemin de önemli rol oynamaktadır.

İçerdiği folik asit nedeniyle çocuk ve hamile kadınlar için önemli bir gıda maddesidir.

Ayrıca kolesterol içermez.

Bu önemli besin maddesini bugün lezzetli bir yemeğe dönüştürelim. Bu tarifimiz çay saatleriniz için de yapılabilir.

Hepinize kolay gelsin,haydi başlayalım.

• MALZEMELER:

• 2,5 su bardağı köftelik bulgur

• 3 su bardağı haşlanmış ve rendelenmiş patates (takribi 3 ad patates)

• 1 ad kuru soğan

• 4 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 yemek kaşığı domates salçası + 1/2 yemek kaşığı biber salçası

• 2 tatlı kaşığı kırmızı biber

• Tuz

• HAZIRLANMASI:

• Bulguru bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar sıcak su ilave ederek kapağını kapatın ve 15 dakika yumuşaması için bekletin.

• Kuru soğanı küçük doğrayın ve bir tavaya zeytinyağ ilavesiyle alarak kavurmaya başlayın.

• Salçaları, kırmızı biberi ve tuzunu ekleyin.

• Bu arada bulgurunuz da yumuşamıştır şimdi kavurduğunuz soğanı ve salçaları bulgura ekleyin ve karıştırın.

• Haşlanmış ve rendelenmiş patatesleri de ilave ederek güzelce yoğurun.

• Hepsi tamamen harmanlanınca tart kalıbınızı strech'le kaplayın ve eşit şekilde yerleştirin.

• ÜZERİNE:

• 300 gr dana kıyma

• 1 ad kuru soğan

• 5 yemek kaşığı zeytinyağ

• 3 ad sivri biber + 1 ad küçük kapya biber

• 1 ad domates + 3 yemek kaşığı domates püresi

• Tuz + Karabiber

• HAZIRLANMASI:

• Tavaya zeytinyağ ve kıymayı alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.

• Kuru soğanı küçük doğrayın ve kıymaya ekleyerek kavurmaya devam edin.

• Biberleri ince halkalar halinde doğrayın ve ekleyin.

• Domatesin kabuğunu soyarak küpler halinde doğrayın.

• Kavrulmakta olan karışıma domatesleri, domates püresini, tuz ve karabiberini ekleyerek pişirin.

• Bu arada bir kase sarımsaklı yoğurt hazırlayın.

• Şimdi gelelim hepsini birlikte hazırlamaya;

• Tart kalıbınızı servis tabağına ters çevirin.

• Orta kısmına kıymalı harcı yerleştirin.

• Yan kısımlarına sarımsaklı yoğurt gezdirin.

• İnce kıyılmış maydanozlarla üzerini süsleyin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..