PASTIRMALI HUMUS

Abone Ol

Merhabalar sevgili dostlar,

HUMUS, herkesin sahip çıktığı ama kimseye ait olmayan bir yemek olduğunun söyleyen Arap yemekleri uzmanı Charles Perry, Lübnanlıların bu yemeğe sahip çıkmasına hak verdiğini, Ortaçağ boyunca buraların iyi bir mutfağı ve bol limonu olan bir yer olduğunu belirtmekle birlikte, 18. yüzyılda OrtaDoğu'da herkesin birbirinden etkilendiğini yazmıştır.

Nohut'un yetişmesi ve tüketilmesi açısından bakıldığında da ortadoğu bu yemeğe sahip çıkmakla haklı bir yere sahiptir. Arapça ''hummus''kelimesi nohut anlamındadır. Ve yine susam ve tahin bu bölgelerden elde edildiğine göre, ''Humus''un gelişi o bölgeleri kapsamaktadır. En çok tüketildiği yerler olarak bakıldığında da OrtaDoğu, Arap Ülkeleri, İsrail'de tüketilmekle birlikte, Ermenistan, Kıbrıs, Yunanistan ve Bizim Ülkemizde de sıkça tüketilen bir yemek yada meze olarak adı geçmektedir.

Ülkemizde adı en çok Hatay ve Mersin illerinde tüketilen yemekler arasındadır.

Zaman içerisinde ek malzemeler ile çeşitlik kazansa da ana malzemesi nohut, tahin ve limon dersek, Hatay, Mersin, Adana, Gaziantep de sık tüketildiği görülür.

Şimdi gelelim bizim tarifimize; yukarıda da belirttiğim gibi humus, üzerine yada yanına /içine giren ek malzemeler ile de güzel tatları barındırmaktadır. Bunlardan birisi ve de çok yakışanı da üzerine gelen tereyağında hafif kavrulmuş pastırmalı olanıdır. Özellikle içkili mekanlarda ve yılbaşı sofralarında tercih edilse de değişik lezzette mezeler arayanlar için denenmesi gereken güzel bir yemektir/mezedir.

Tarifimize geçelim... kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 3 su bardağı (500gr) Haşlanmış Nohut

• 3 diş sarımsak

• 1 ad limon suyu

• 6 dolu yemek kaşığı Tahin

• 1/2 kahve fincanı nohutun haşlama suyu

• 1, 5 çay kaşığı kimyon + Tuz + toz kırmızıbiber

ÜZERİNE:

• 200 gr Pastırma

• 1 yemek kaşığı tereyağ

• Az kimyon ve toz kırmızıbiber

HAZIRLANMASI:

• Geceden ıslatarak ertesi gün bol su ile haşladığınız nohutların kabuklarını soyarak mutfak robotuna alın.

• Üzerine tahin, limon suyu ve sarımsağı ekleyerek bir tur karıştırın.

• Kıvamı çok koyu ise nohutun haşlama suyunu, tuz, kırmızıbiber ve kimyonu ekleyerek pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın.

• Eğer robot yada rondonuz yoksa bu işlem için havan kullanacaksınız ve nohut sonrası malzemeleri teker teker ekleyerek ve havan tokmağı ile döverek pürüzsüz kıvama getirmeniz gerekiyor. Yani makineler çıkmadan önce hazırlandığı gibi. .

• Humus hazırsa şimdi de pastırmaları hazırlıyalım;pastırmayı iki parmak eninde keserek hazırlayın.

• Küçük bir tavada tereyağını eritin ve pastırmaları içine bırakın.

• 1-2 dakika kadar pastırmaları tereyağ içinde karıştırın, yumuşaklığını koruması için tavada ve ateşte uzun süre tutmayın.

• Humusu servis tabağına alın ve orta kısmını biraz çukurlaştırın.

• Orta kısmına pastırmayı yerleştirin ve yağını etrafında gezdirin.

• Humusun üzerine az miktarlar da kimyon ve kırmızı toz biber gezdirin.

Enfes lezzeti ile ''pastırmalı humus''sofranız da yerini almaya hazır. .

Afiyet olsun.

Sevgiyle. . .