Particilik yapmayacağımız gibi ideolojik bir konu da değil. İnsan ölümü insani ve ahlaki bir meseledir ki, insanım diyenin doğru bulması imkân dışıdır. Organize olmuş, kabile, çadır, aşiret yaşantısı dışın da devlet yapısı olan bir ülke de yaşıyor isek bu rakam çok üzeri çoktur. Hukuk var ve bu olayların hiç olmaması için polisi ile jandarması ile özel güvenlik teşkilatları ile emniyet kurumlarımız var. Yazıya başlık olarak yazdım ve ısrarlıyım, particilik yapmadan meseleyi irdeleyelim. Son 15 yılda 14 bin 293 kadın öldürüldü, 15 yıldan önce kadın cinayeti yok muydu, vardı da, artış değil katlanma olmuş, iki katından çok fazla. Yazıma aldığım rakamlar örneklemeden ibarettir, üzücü olan insan ölümlerinin, kadın ölüm ve öldürmelerinin süreklilik içinde olması halidir ki, üzücü ve berbat hal.

Ülkemizin birinci önceliği, her vatandaşımızın hassasiyeti, terör belasından ve can kayıplarından kurtulmak var iken, bu kadar önemli bir konunun farkında değilmişim, değilmişiz. Sizler de bende kadın cinayetlerini biliriz elbet de, hani sene de yüzler gibi, on beş yılda kaç olmuştur deseler, üzülerek ve mahcubiyetle bin rakamı aşılmıştır derdim. İnanamadım, ülkemizin en büyük gazetelerinden birinde okumama rağmen diğer büyük gazeteden teyit alma gereği duydum.

Emniyetimiz, polis teşkilatımız, neredeyse kasabasından köyüne kadar örgütlü, organize olmuş jandarmamız ne yapıyor.

Emniyet kurumlarımızı eleştirmeden önce iğneyi kendime batırıp, bu sorunun ana sebebinin eğitim, öğretim ve fert aydınlığı, bilinci olduğunu yazayım. Emniyet güçlerimiz hiçbir şey yapmadı mı, tabi ki yaptı, yapmamış olsa şimdi yirmi, otuz bin kadın kaybından dem tutardık.

Devlet büyüklerini karşıladı gönderdi, protokol gezilerinde, ziyaretlerinde maksimum seviyelerde önlemler aldı. Akşam 22’den sonra sigara, içki satılmaması için üst düzeyde çabalar gösterdi, her saat için geçerli 18 yaşında olmayana sigara, içki satışına engel oldu. Tabi ki en fazla vakitlerini alan sigara yasağına karşı yapılan ihlaller. Göz ardı edemeyeceğimiz bir önemli konu da keto soruşturması geçirenler kadar, bu gerginlik haline müdahil olmak, endişeli haller.

Hangi ucundan nasıl tutacağız değneği, iki ucu da pis. Polis ve jandarma gücümüz binlerce Şehidi ile, binlerce gazisi ile üzgün, hüzün dolu, tedirgin. Kadınlarımız ölen ölüyor, tam da bu diyebileceğimiz, kesin köklü bir çözüm uygulanmadı da bulunamadı da. Önümüze çıkan rakam terörle yarışır halde, neresinden tutsan pis, acı, hüzün.

Mir Murat Demir