Merhaba Sevgili okurlar... Bu haftaki köşe yazımızda Pandemi Sürecinde "Evde kal " ilkesine bağlı kalarak, nasıl Sağlıklı ve zinde kalabiliriz ? Hepimizin hemen her gün bir birine sorduğu bir soru bu... Pekiii ama nasıl ? Malesef hemen herkes müzdarip. bu konuyla ilgili çok telefonlar ve mesajlar alıyorum.  "Evde kaldığımız bu süreçte nasıl sağlıklı kalabiliriz" diye. Bizde sizler için ele aldık bu konuyu. Pandemi sürecinde spor yapmak isteyen bireyler, vücut yatkınlıklarına göre kendilerine özel spor dallarını belirleyerek zinde kalabilirler. Evde yapılabilecek spor dalları arasında, her bireye uyum sağlayacak aktivite şekli vardır. Ev ortamına uygulanabilecek spor dalları, uzun süre hareketsiz kalan kasları çalıştıracak niteliktedir.

Pandemi döneminde evde spor yapmanın önemi oldukça fazladır. Evde kişiler kendi şartlarıyla şu sporları yapabilirler:

• EMS; vücut yağını azaltır ve kas gücünü artırır.

• Pilates; vücudun orantılı bir şekilde şekillenmesini sağlar.

• Yoga; fiziksel ve zihinsel dinginliğe ulaştırmaya yardımcı olur.

• Fonksiyonel antrenmanlar; vücut için işlevsellik kazandıran bir aktivitedir.

Yukarıda sıraladığımız spor dalları, pandemi döneminde spor yaparak, vücudu dingin ve zinde tutmaya yardımcı olur. Aynı zamanda hastalıklara karşı da direnç kazanmak için önemli aktivitelerdir

Tükettiği kalori miktarını azaltan ancak hiç egzersiz yapmayan birinin kilo verme ihtimali, egzersiz yapan ancak kalori tüketimini sabit tutan birine göre daha fazladır. Bunun sebebi, spor yaparak kalori yakmanın, yediklerimizden kısarak kalori yakmaktan daha zor oluşudur. Fakat, tükettiğiniz kalori miktarını azaltmakla yetinir ve spor yapmazsanız, araştırmalara göre verdiğiniz kiloları geri alma ihtimaliniz de daha fazladır.

Çünkü vücut, kilo verme durumunu açlık ve yoksunluk hissiyle karşılar ve metabolizmanın çalışma hızını düşürür. Metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte, hareket halinde bile daha az kalori yakabilirsiniz. Vücudun gitgide daha az kalori yakabilmeye başlamasıyla birlikte, bir yandan da daha az kalori tüketmeye devam ederseniz, aşağıdaki iki durumla karşılaşmanız olasıdır.

• Başladığınız kadar çabuk biçimde kilo vermeyi durdurabilirsiniz.

• Kilo vermeyi tamamıyla sonlandırabilirsiniz.

Ve bu noktada kalori tüketiminizin artması, eskisinden daha hızlı kilo almanıza sebep olabilir. Vücuda giren kalorinin azalmasından doğan metabolik yavaşlamaya karşı yapılması gereken, sportif faaliyetlerin arttırılması olacaktır.

Düzenli egzersiz, yalnızca egzersiz yaptığınız esnada yaktığınız enerji miktarını yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda dinlenme esnasındaki enerji tüketiminizi de arttırır. Düzenli olarak haftada en az üç kere spor yaptığınız sürece yüksek kalacak olan dinlenme esnasında yaktığınız enerji miktarı, sporun bitip dinlenmenin başladığı andan itibaren olan enerji tüketimini ifade etmektedir.

Günlük olarak vücudun yaktığı enerjinin yaklaşık %60 ile %75 arası dinlenme esnasında yakılan enerjiden oluştuğundan, bunun mümkün olduğunca yüksek kalması, kilo verme ve formda kalma çabanız için oldukça önemlidir. Tam da bu sebeple, bu miktara yapacağı katkıdan dolayı, ufak tefek fiziksel egzersizler bile kritik öneme sahiptir.

Her türden düzenli fiziksel aktivitenin bir diğer faydası da, iştahı geçici olarak törpülemesidir. Düzenli egzersiz, dinlenme esnasındaki enerji tüketim miktarını arttırdığından, egzersiz sonrası alınan kalorilerin negatif etkisi, formda kalma açısından genel toplamdaki durumun önüne geçemez...

Yani kısacası evde dengeli beslenerek ve spor yaparakta sağlıklı kalabilirsiniz.

Sağlıcakla....